Oranje kan zich geen fouten meer permitteren

Reacties

Met het 1-1 gelijkspel tegen Turkije heeft het Nederlands elftal weliswaar voorkomen dat het zelfs de derde plaats uit handen zou geven, maar het wordt door het derde puntenverlies van deze EK-kwalificatiereeks nog een hels karwei om directe plaatsing voor de Europese eindronde van volgend jaar in Frankrijk te realiseren.

Oranje kan zich geen fouten meer permitteren

Het gat met de bovenste twee plaatsen is zaterdag immers alleen maar groter geworden. Het gat met Tsjechië is dankzij Letland (1-1) zes punten gebleven, maar IJsland liep opnieuw twee punten uit omdat het zoals verwacht van Kazachstan won (0-3). Daardoor is Oranje nu vijf punten verwijderd van de tweede plaats, die in tegenstelling tot de derde plaats (play-offs) een EK-ticket oplevert.

Goed nieuws voor Oranje is dat er tijdens de eerstvolgende kwalificatieronde alweer verandering komt in die op dit moment uitzichtloze situatie. Terwijl de mannen van bondscoach Guus Hiddink dan op bezoek gaan bij Letland, spelen IJsland en Tsjechië voor de tweede keer deze kwalificatiereeks tegen elkaar. Nederland zal bij een zege in Letland dan sowieso punten inlopen.

Over drie maanden staan IJsland en Tsjechië opnieuw tegenover elkaar. Oranje kan dan de achterstand op de eerste en tweede plaats alweer verkleinen.
Over drie maanden staan IJsland en Tsjechië opnieuw tegenover elkaar. Oranje kan dan de achterstand op de eerste en tweede plaats alweer verkleinen.

Ervan uitgaande dat het gat in juni met een van de twee concurrenten hooguit nog drie punten beslaat – en mogelijk zelfs twee in het geval dat IJsland op eigen veld verliest – kan Oranje in de thuiswedstrijden die nog volgen tegen IJsland (3 september) en Tsjechië (13 oktober) alsnog orde op zaken stellen, onder voorwaarde dat Oranje verder geen punten meer morst.

Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want drie dagen na dat cruciale duel met IJsland volgt immers het bezoek aan Turkije. Omdat de Turken op 13 oktober – de laatste speelronde – ook nog IJsland op bezoek krijgen, zijn de resultaten aan de oevers van de Bosporus waarschijnlijk bepalend voor het verdere verloop in Groep A.

Aangezien Nederland al zijn concurrenten nog één keer treft en die bovendien ook nog tegenover elkaar staan, hebben Hiddink en zijn mannen hun lot nog voor een groot deel in eigen handen. Maar dat Oranje zich na twee nederlagen en een gelijkspel geen fouten meer kan permitteren in aanloop naar het EK 2016 in Frankrijk staat buiten kijf.

Het resterende programma van Oranje richting het EK 2016
Tegenstander Datum
Letland (uit) 12 juni
IJsland (thuis) 3 september
Turkije (uit) 6 september
Kazachstan (uit) 10 oktober
Tsjechië (thuis) 13 oktober
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.