Oranje is ware goudmijn voor de KNVB

Reacties

De Nederlandse voetbalbond heeft de afgelopen tien jaar ruim zestig miljoen euro winst gemaakt op Oranje-teams. Dat blijkt uit de jaarverslagen van de KNVB. In de seizoenen 2004/05 tot en met 2012/13 werd 262 miljoen verdiend aan vertegenwoordigend voetbal, terwijl er 203 miljoen werd uitgegeven. Met de WK-winst erbij eindigt de voetbalbond ruim boven de zestig miljoen.

Oranje is ware goudmijn voor de KNVB

De prijzengelden zijn in Brazilië de hoogste ooit tijdens een voetbaltoernooi. Voor het evenement was Oranje verzekerd van 9,5 miljoen dollar (circa zeven miljoen euro). Met het bereiken van de tweede ronde krijgt de KNVB nog eens een miljoen dollar.

Projectmanager Gijs de Jong nuanceert wel dat daar minder van overblijft dan bijvoorbeeld bij een EK. 'De premie voor het bereiken van de tweede ronde is heel beperkt. Je moet daarvan ook weer alle hotelverlengingen en vluchten betalen.'

Volgens De Jong wordt er pas echt winst gemaakt indien Oranje wint van Mexico en de kwartfinale bereikt. 'Dan volgt nog eens vijf miljoen dollar en komen we in een iets ruimer jasje te zitten.'

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting. Lees in de VI die vandaag verschijnt meer over het Nederlands elftal als goudmijn voor de KNVB.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.