Oranje is vijf duels zonder zege op aartsrivaal

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond in Hannover zijn tweede interland na het mislopen van de EK-eindronde. Voetbal International zet een aantal feiten op een rij in de aanloop naar de oefeninterland met Duitsland (aftrap 20.45 uur).

● Nederland speelde alleen tegen België (125) vaker dan tegen Duitsland (veertig); de balans is met vijftien Duitse zeges in het voordeel van de Oosterburen (tien zeges Oranje, vijftien keer gelijk).

● Oranje is al vijf interlands tegen Duitsland zonder zege; alleen tussen 1956 en 1988 was Nederland meer ontmoetingen (tien) zonder overwinning tegen de Duitsers.

● De enige voorgaande Oranje-interland in Hannover (2-0 tegen Uruguay, WK 1974) is tot op heden de enige WK-wedstrijd van Nederland waarin de ploeg geen enkel schot op doel tegen kreeg.

● Assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooy speelde de meeste Oranje-interlands tegen Duitsland (vijf) zonder er één te verliezen (W2, G3).

● Duitsland heeft 49 verschillende spelers die tegen Oranje wisten te scoren. Mario Gomez, die na ruim een jaar terug is bij de Duitsers, was in juni 2012 de laatste die zich in dit rijtje voegde.

● Oranje is in reguliere tijd ongeslagen in de laatste twaalf duels met de regerend wereldkampioen (W5, G7); de laatste nederlaag, exclusief de penaltyreeks tegen Brazilië in 1998, was op 5 november 1969 tegen Engeland (0-1).

● Het Nederlands elftal verloor nog nooit op bezoek bij de regerend wereldkampioen (W1, G3).

● Nederland kreeg in de historie 999 doelpunten tegen; een treffer van de Duitsers zou dus de duizendste betekenen.

● Sinds het WK in 2014 kreeg het Nederlands elftal in vijftien wedstrijden 55 schoten op doel tegen; liefst 25 daarvan leverden een tegendoelpunt op.

Bas Dost kopt tegen Wales zijn eerste interlandgoal binnen. De spits is uiterst effectief in de minuten die hij tot nu toe meedeed in Oranje.

● Bas Dost kwam in 154 minuten voor het Nederlands elftal tot één doelpunt en twee assists.

● Sinds maart 1993 wist Oranje slechts één keer vaker dan vijf keer op rij niet de nul te houden (zes keer, juni-augustus 2010).

● Liefst zeven van de vijftien Nederlandse doelpunten dit kalenderjaar werden met het hoofd gemaakt (zes met links, twee met rechts).

● Zowel Nederland als Duitsland had in veertien van de vijftien wedstrijden sinds het WK in Brazilië meer balbezit dan de tegenstander.

● Over de laatste vijftien wedstrijden hield Duitsland slechts vier keer de nul.