Oranje is gewaarschuwd voor de Griek die Mbappé op de hielen zit

Reacties

Traditiegetrouw blikt VI aan de hand van cijfers en feiten vooruit op de komende interland. Het Nederlands elftal vervolgt de EK-kwalificatiereeks maandagavond met een uitwedstrijd tegen Griekenland.

Oranje is gewaarschuwd voor de Griek die Mbappé op de hielen zit
© Pro Shots
Griekenland
Griekenland
0 - 1
Nederland
Nederland

- De laatste keer dat het Nederlands elftal scoorde in een uitwedstrijd en tóch verloor, was in maart 2021. Toen ging Oranje in Istanbul onderuit tegen Turkije (4-2). Davy Klaassen en Luuk de Jong waren de Nederlandse spelers die scoorden.

- Het Nederlands elftal zal ook vanavond weer zijn thuistenue dragen. De Grieken verschijnen in een witte outfit, waardoor het team van Ronald Koeman gewoon in het oranje kan spelen.

- Dit wordt de elfde interland tussen Nederland en Griekenland. Het Nederlands elftal won acht van de voorgaande tien ontmoetingen en scoorde in de tien duels met Griekenland 23 keer. Johan Cruijff, Hans Gillhaus, Barry Hulshoff, Dennis Bergkamp en Marco van Basten zijn de spelers die twee keer trefzeker waren tegen de Grieken.

- De vorige ontmoeting tussen Nederland en Griekenland dateert van de vorige interlandperiode. Op 7 september was Oranje in Eindhoven met 3-0 te sterk voor de Grieken, door goals van Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst.

- De enige nederlaag tegen Griekenland dateert van 1 september 2016. In het Phillips Stadion ging het Nederlands elftal toen verrassend onderuit in een oefenwedstrijd. Georginio Wijnaldum maakte het enige Nederlandse doelpunt bij de 1-2 nederlaag. Danny Blind was toen nog de bondscoach, Jeroen Zoet stond onder de lat en Jeffrey Bruma had een basisplaats in het hart van de defensie.

- Kylian Mbappé is de enige speler in Groep B van de EK-kwalificatiereeks die vaker gescoord heeft dan Georgios Masouras. De 29-jarige buitenspeler van Olympiakos Piraeus heeft in zes kwalificatiewedstrijden al vijf keer gescoord. Afgelopen vrijdag was hij uit tegen Ierland opnieuw trefzeker.

© Pro Shots

- Drie spelers in de selectie van Ronald Koeman kunnen vanavond een haasje verdienen door hun interlanddebuut te maken. Het gaat om Brian Brobbey, Ian Maatsen en Nick Olij. Tegen Frankrijk liet Ronald Koeman vrijdagavond Bart Verbruggen, Quilindschy Hartman, Jeremie Frimpong en Micky van de Ven debuteren.

- Daley Blind kan in Athene zijn 104de wedstrijd voor Oranje spelen. Komt het tot dat aantal interlands voor de 33-jarige verdediger, dan komt hij op gelijke hoogte met Dirk Kuijt. De oud-aanvaller staat zesde op de lijst met spelers met meeste optredens voor het Nederlands elftal. Giovanni van Bronckhorst (106 interlands) is dan het volgende mikpunt voor Blind.

- Steven Bergwijn is het selectielid dat al het vaakst gescoord heeft voor Oranje. De Ajacied was acht keer trefzeker in het shirt van het Nederlands elftal. Maakt hij in Athene zijn negende doelpunt, dan komt hij op gelijke hoogte met onder anderen Jimmy Floyd Hasselbaink.

- De OPAP Arena, de thuishaven van AEK Athene, is het decor vanavond. Met een capaciteit van 32.500 toeschouwers heeft AEK het grootste stadion in de Griekse Super League. Ajax speelde er op 5 oktober nog voor de Europa League en speelde toen met 1-1 gelijk.

- Vangelis Pavlidis is de enige speler in de Griekse selectie die onder contract staat bij een Nederlandse club. De 24-jarige spits van AZ was dit seizoen in de Eredivisie alweer tien keer trefzeker. Bij de nationale ploeg wil het minder vlotten bij de aanvaller. Pavlidis scoorde in juni 2022 voor het laatst voor Griekenland. Tegen Ierland was hij negentig minuten reserve.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.