Oranje in eigen huis ongeslagen tegen Tsjechië

Reacties

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond in De Arena zijn vierde interland onder bondscoach Danny Blind. Voetbal International zet een aantal feiten op een rij in de aanloop naar het allesbeslissende EK-kwalificatieduel met Tsjechië (aftrap 20.45 uur).

Oranje in eigen huis ongeslagen tegen Tsjechië

● Nederland verloor vaker (vier) dan dat het won (drie) van Tsjechië sinds de opdeling met Slowakije (G3).

● Oranje trof de Tsjechen vijf keer in eigen land (inclusief EK 2000), maar verloor nog nooit (W2, G3); beide zeges werden geboekt in de enige twee ontmoetingen in Amsterdam.

● Het Nederlands elftal speelde sinds het ontstaan van Tsjechië in 1993 vaker tegen de Tsjechen dan tegen elk ander land (tien duels, dit is de elfde ontmoeting).

● Om de play-offs te halen moet Nederland winnen en Turkije thuis verliezen van IJsland. De Turken verloren vijf en wonnen slechts een van de voorgaande acht ontmoetingen met IJsland (G2).

● Letland (vier) pakte in deze EK-kwalificatiereeks meer punten tegen de huidige topdrie (IJsland, Tsjechië en Turkije) dan Oranje (één).

● Ruud van Nistelrooy is gedeeld topscorer van Nederland tegen Tsjechië (twee, gelijk met Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart), terwijl Marco van Basten de enige Oranje-bondscoach is met meer dan één zege op de Tsjechen (twee).

● Inclusief de duels met Tsjechoslowakije pakte Nederland vaker rood tegen de Tsjechen dan tegen elke andere opponent: vijf keer, waaronder de eerste ooit van een Oranje-speler (Johan Cruijff in 1966).

● In de laatste drie interlands tegen Tsjechië waarin Oranje een doelpunt incasseerde, waren de Tsjechen steeds trefzeker in de laatste drie minuten.

● Bij een nederlaag verliest Nederland voor het eerst in de historie twee opeenvolgende competitieve interlands op eigen bodem.

Georginio Wijnaldum zorgde al twee keer voor de openingstreffer in de EK 2016 kwalificatiecyclus.
Georginio Wijnaldum zorgde al twee keer voor de openingstreffer in de EK 2016 kwalificatiecyclus.

● In twee van de drie kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2016 waarin Oranje de openingstreffer maakte, was Georginio Wijnaldum degene die de eerste goal maakte.

● Klaas-Jan Huntelaar was met vier goals en twee assists betrokken bij zes van de laatste elf doelpunten van Oranje.

● Memphis Depay is ondanks 25 schoten (inclusief geblokkeerde pogingen) en twaalf gecreëerde kansen bij nog geen enkele treffer van Oranje betrokken geweest in de EK-kwalificatie.

● Wesley Sneijder creëerde afgelopen zaterdag tegen Kazachstan, voor het eerst in negen interlands, geen enkele kans voor een ploeggenoot.

● Tsjechië kwam in de laatste acht competitieve uitduels steeds tot scoren (achttien goals in totaal).

● De Tsjechen verloren sinds de 1-0 nederlaag op bezoek bij Luxemburg in 1995 nog maar twee van de 26 uitwedstrijden in EK-kwalificatiereeksen (W19, G5).

● Petr Cech kan de eerste niet-Belgische keeper worden die zeven keer tegen Oranje heeft gespeeld; hij staat nu gelijk met Ronald Brebner (Engeland amateurs) en Bogdan Lobont (Roemenië).

● De dinsdagavond geschorste Borek Dockal was bij zes van de zestien Tsjechische doelpunten betrokken in deze EK-kwalificatiereeks (vier goals, twee assists).

BRON: OPTA

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.