Oranje doet zichzelf tekort met punt tegen Zweden

Het Nederlands elftal is met een 1-1 gelijkspel begonnen aan de kwalificatiecampagne voor het WK van 2018 in Rusland. Op bezoek bij Zweden verzuimde de ploeg van bondscoach Danny Blind zichzelf te belonen door de kansen niet te benutten en zorgde een flinke fout van Kevin Strootman opnieuw voor problemen. Na rust toonde Oranje evenwel veerkracht en werd een gelijkspel afgedwongen.

Dat Oranje in Solna met een achterstand de kleedkamers opzocht in de rust was een hard gelag. Zweden kreeg de 1-0 enkele minuten voor de pauze in de schoot geworpen toen Strootman op de rand van zijn eigen zestienmetergebied met de bal aan de voet veel te lang treuzelde. Marcus Berg ontfutselde de AS Roma-middenvelder de bal en de ex-spits van FC Groningen en PSV verschalkte doelman Jeroen Zoet met een uitgekiende stiftbal.

Klaassen
In de 43 minuten voorafgaand aan de treffer waren de verhoudingen volstrekt anders geweest dan de ruststand deed vermoeden. Het in vergelijking met de oefennederlaag tegen Griekenland (1-2) flink door elkaar gehusselde Oranje speelde fris en al in het eerste kwartier kreeg Davy Klaassen twee grote kansen. De als diepste middenvelder gestarte Ajacied werd in de zestiende minuut met een listig balletje bediend door Strootman, maar zag doelman Robin Olsen redding brengen. Een kopbal was in kansrijke positie tien minuten later ook niet besteed aan Klaassen.

Al in de zesde minuut kreeg Davy Klaassen een grote kans, maar doelman Robin Olsen bleek niet voor het laatst een sta-in-de-weg.

Van Zweden werd tot de 1-0 op een hard schot van Emil Forsberg na nauwelijks iets vernomen, al oogde Oranje af en toe defensief kwetsbaar. Met afstandsschoten van Vincent Janssen en een van richting veranderde inzet van de als hangende linksbuiten gestarte Wesley Sneijder bleef Oranje dreigend. Des te harder kwam de klap van de 1-0 aan.

Na rust volgde een herhaling van zetten. Waar Virgil van Dijk eerst nog een tweede treffer van Berg ternauwernood verijdelde, kreeg Klaassen opnieuw een grote kopkans. Weer kwam doelman Olsen als winnaar uit de strijd. Omdat dat ook gebeurde bij een kopbal van Van Dijk en een schot van Janssen bracht Blind Bas Dost als extra aanvaller.

Afgekeurd
De aanvaller van Sporting Lissabon stond koud in het veld of het was al 1-1. Olsen moest lossen bij een schot van Janmaat en Sneijder tekende uit de rebound voor zijn dertigste interlandgoal. Oranje ging vervolgens nog wel op zoek naar de zege en dwong de Zweden terug, maar een overwinning zat er niet meer in. Dost kreeg zelf de grootste mogelijkheid op de 1-2, maar hij schoot in zeer kansrijke positie over en symboliseerde zo het duel van Oranje in Solna. Dat ook Sneijder daarna het doel niet vond bij een goede aanval versterkte dat gevoel alleen maar meer. Een afgekeurde goal van Dost in de slotminuut, na vermeend duwen tegen Victor Lindelöf, paste daarom volledig in dat patroon.

Zo was het punt een slotstuk van ruim een week vol Oranje-perikelen. De jacht op eerherstel na de EK-loze zomer vervolgt op 7 oktober met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland. Uitgerekend het beste nieuws voor Oranje kwam misschien nog wel uit Borisov, waar datzelfde Wit-Rusland favoriet Frankrijk op een 0-0 gelijkspel hield. Door een 4-3 zege op Luxemburg in een spektakelstuk is Bulgarije de verrassende koploper na de eerste speelronde in Groep A. Bulgarije gaat op 7 oktober op bezoek in Frankrijk.

Oranje startte in Solna in een 4-3-3-formatie met Wesley Sneijder als hangende linksbuiten. Deze elf bleven voor het 33ste WK-kwalificatieduel op rij ongeslagen namens Oranje: Staand van links naar rechts: Jeroen Zoet, Daryl Janmaat, Vincent Janssen, Jeffrey Bruma, Kevin Strootman en Virgil van Dijk. Gehurkt van links naar rechts: Davy Klaassen, Quincy Promes, Wesley Sneijder, Georginio Wijnaldum en Daley Blind.