Oranje dichter bij EK 2004 na verdiende zege

Mooi was het niet wat het Nederlands Elftal liet zien, maar de ploeg van bondscoach Dick Advocaat knokte zich wel naar de overwinning op Oostenrijk. Naast de drie punten leverde dat Oranje minstens een plaats in de play-offs om een plaats op EURO 2004 op.

Het Nederlands Elftal moest hard werken voor de overwinning, voetballend vlotte het niet en in defensief opzicht vertoonde de thuisploeg enkele flinke gaten. De matige Oostenrijkers kregen zodoende een paar grote kansen en Nederland mocht blij zijn dat de ploeg van bondscoach Hans Krankl slechts een keer wist te scoren.

Die treffer kwam van Emanuel Pogatetz, die de bal na 34 minuten over de doellijn frommelde nadat doelman Edwin van der Sar, Parick Kluivert, Phillip Cocu en Jaap Stam niet attent genoeg reageerde op een kopbal van Anton Ehrmann. De goal van de linksback van Grazer AK betekende een vlotte gelijkmaker, vier minuten nadat Rafael van der Vaart Oranje op een 1-0 voorsprong had geschoten. De Ajacied knalde fraai in de kruising na goed voorbereidend werk van Frank de Boer en Kluivert.

Beide treffers kwamen uit de lucht vallen. Nederland had dan wel een overwicht maar creëerde zelden een kans tegen de stug verdedigende Oostenrijkers, terwijl die bezoekers zelf af en toe een countertje plaatsten.

In de pauze besloot Dick Advocaat zijn elftal flink te wijzigen. Boudewijn Zenden en Edgar Davids mochten zich omkleden, Phillip Cocu verhuisde naar de linksachterpositie, Rafael van der Vaart nam zijn plaats in, terwijl invaller Pierre van Hooijdonk zich naast Patrick Kluivert meldde en invaller nummer twee Marc Overmars op de linkerflank terechtkwam.

Of Advocaat daarmee twee gouden wissels deed, werd niet echt duidelijk. Maar met name de verschijning van Van Hooijdonk zaaide paniek, terwijl Overmars met zijn snelheid menig Oostenrijker angstzweet bezorgde.

Veel kansen leverde dat de Nederlanders niet op. Wel twee goals binnen twintig minuten. Mark van Bommel vond Kluivert met een steekpassje, waarna Hollands topscorer zich fraai vrijspeelde en op hem kenmerkende wijze afrondde. Vier minuten later kopte Cocu binnen uit een hoekschop van Overmars. Daarmee was de partij in feite beslist, alhoewel de Oostenrijkers nog enkele malen gevaarlijk counterden via Markus Schopp. Zonder resultaat.