Oranje blijft tegen Frankrijk alleen in minuut 14 overeind

Reacties

Een luid applaus in de veertiende minuut zorgde in De Arena voor kippenvel. Niet iedereen hield het droog tijdens het eerbetoon aan Johan Cruijff. De knop moest om, maar dat lukte maar bij vlagen tegen Frankrijk (2-3).

Oranje blijft tegen Frankrijk alleen in minuut 14 overeind

Voetbal was een noodzakelijk kwaad voor Oranje, daags na het overlijden van de grootste voetballer die Nederland ooit voortbracht. Op de vaste stoel van Cruijff stond deze avond een grote bos bloemen. Op het raam van de skybox waar hij altijd zat hing een groot portret. Zijn maatje Sjaak Swart had niemand meer om de staat van het vaderlandse voetbal op hoog niveau en minstens zo kritisch te analyseren.

En er was wat te bespreken in De Arena. Al na vijf minuten prikte Antoine Griezmann met zijn linker een vrije trap in de verre hoek. Maar was de bal niet houdbaar voor keeper Jasper Cillessen? En was de overtreding van Davy Klaassen op de rand van het zestienmetergebied niet wat onnodig? Enkele seconden voordat de toeschouwers zich opmaakten voor het eerbetoon in de veertiende minuut, leek de wedstrijd zelfs al gespeeld. Na inkoppen van Blaise Matuidi tikte Olivier Giroud uit de draai binnen (0-2).

Fluitconcert
Het Nederlandse voetbal leek niet alleen een van zijn grondleggers verloren te hebben, maar ook zijn ziel. Na de indrukwekkende onderbreking van een minuut was er maar één ploeg die voetbalde. Als het Nederlandse breiwerk een steek liet vallen, vlogen de Fransen bijna vanuit stilstand naar de overkant. Wesley Sneijder maakte het drama compleet door met een blessure naar de kant te gaan. Het machteloze Nederland werd op een fluitconcert getrakteerd toen het de kleedkamer opzocht, wonderwel zonder nog meer schade opgelopen te hebben.

Nederland speelde zonder nummer 14, maar Frankrijk wel. En uitgerekend die Matuidi was een grote kwelgeest van de statische Oranje-verdediging, nota bene versterkt met een extra centrale man. Jeffrey Bruma ontsnapte na een overtreding op Matuidi aan een penalty, Griezmann kopte na zijn voorbereidende werk rakelings over. En ook Dimitri Payet was met zijn gekrulde schoten meerdere keren dicht bij een Franse treffer, om maar te zwijgen over de kopbal van Griezmann die door Cillessen met zijn voet werd gered.

Antoine Griezmann (links) viert de 0-1 en Dimitri Payet komt hem feliciteren.
Antoine Griezmann (links) viert de 0-1 en Dimitri Payet komt hem feliciteren.

Oranje werd op deze bijzondere avond plotseling teruggeholpen in de wedstrijd toen Luuk de Jong direct na rust op aangeven van de net ingevallen Memphis Depay 1-2 maakte. De PSV-spits wilde koppen, maar zag de bal via zijn schouder en arm het doel in stuiteren. Een treffer die dus niet had mogen tellen, maar toch weer voor een klein beetje leven zorgde.

Kansjes voor Klaassen, die het drie keer van afstand probeerde, verhielden zich niet met het gevaar dat Frankrijk via met name Payet (paal) stichtte. Maar de Fransen hoefden niet zo nodig meer, waardoor Nederland gezien de tussenstand nog lang in de waan kon blijven dat het zich kon meten met de Europese top. Zeker toen Ibrahim Afellay met een schuiver de gelijkmaker op het bord zette. Maar Oranje werd meteen van die illusie beroofd, toen Matuidi twee minuten later Cillessen door de benen passeerde (2-3). Inderdaad, die nummer 14.

Op 10 oktober spelen Nederland en Frankrijk opnieuw tegen elkaar, in de kwalificatie voor het WK 2018. Het stadion is tegen die tijd wellicht omgedoopt tot Johan Cruijff Arena, een hartstochtelijke wens van iedereen die het Amsterdamse en ook het Nederlandse voetbal een warm hart toedraagt. Dat lijkt dus een formaliteit. De grote uitdaging is voor Blind, die nog een half jaar heeft om Oranje weer te laten voetballen in de geest van de man die Nederland als voetballand op de kaart zette.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.