Oranje besluit WK 2014 in jubileumduel met recordregen

Reacties

Het Nederlands elftal heeft het WK 2014 in stijl besloten. Uitgerekend in het vijftigste duel, op het tiende WK van Oranje, werd ten koste van Brazilië de derde plaats bemachtigd. Oranje boekte in totaal 27 zeges, speelde twaalf keer gelijk en leed elf nederlagen op een WK-eindronde. De ploeg kwam in die 50 duels tot 86 doelpunten en kreeg er 48 tegen.

Oranje besluit WK 2014 in jubileumduel met recordregen

Door de 3-0 zege in de troostfinale op Brazilië evenaarde Oranje de twee meest productieve WK's. In 1974 en 1978 was Nederland eveneens tot vijftien goals gekomen. Alleen finalist Duitsland is productiever dan Oranje. Tot de finale scoorden de Duitsers, mede door de 7-1 zege in de halve finale tegen Brazilië, liefst zeventien keer.

In Brazilië vonden liefst negen spelers het net voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal. Dat aantal is een record. Sinds 1998 was acht doelpuntenmakers de beste prestatie.

Bovendien zwaaide Oranje in Brazilië af zonder nederlaag. Aangezien de halve finale tegen Argentinië, dat de strafschoppen beter nam, als gelijkspel de boeken ingaat. Ook kwamen voor het eerst alle 23 WK-gangers in actie. Dat was zelfs nog nooit gebeurd op een WK, waardoor Nederland ook op dat vlak geschiedenis schreef.

Bij de tiende WK-deelname bereikte Oranje al voor de vierde keer (!) het podium en was er voor de tweede maal sprake van een plek op het podium bij twee opeenvolgende WK's (net als in 1974 en 1978). Op de eeuwige ranglijst wat betreft die podiumplaatsen staat Oranje daarmee op een gedeelde vijfde plaats met Frankrijk. Duitsland (12), Brazilië (9), Italië (6) en Argentinië (5) voeren die ranglijst aan.

Hieronder een chronologisch overzicht van alle WK-wedstrijden die Nederland tussen 1934 en 2014 afwerkte.

Enkele WK-records van Oranje op een rij.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.