OR SC Heerenveen legt bom onder nieuw bestuur

Met een keihard negatief advies heeft de ondernemingsraad de beoogde nieuwe leiding van SC Heerenveen afgekraakt. Onder anderen Hans Vonk wordt als ongeschikt gezien.

OR SC Heerenveen legt bom onder nieuw bestuur

Met het opstappen van Wiebe Wieling als voorzitter van het Stichtingsbestuur van SC Heerenveen, heeft de opstand die woedt binnen de muren van het Abe Lenstra Stadion een nieuw hoofdstuk gekregen.

In een snoeiharde brief van de ondernemingsraad leggen de personeelsleden uit waarom zij de kandidaten voor de one tier board niet geschikt vinden. Het verwijt is dat er in de selectieprocedure de verkeerde volgorde is gevolgd, zo blijkt uit het advies waarover Voetbal International beschikt.

Volgens de OR zijn er eerst personen gezocht en is er op basis van de kennis en de ervaring van die kandidaten een globale taakverdeling opgesteld. Het personeel vindt dat er eerst profielen en functieomschrijvingen hadden moeten worden opgesteld en dat vervolgens de geschikte kandidaten daarbij waren gezocht.

'Een frisse wind in de club vraagt ons inziens om de meest geschikte kandidaten voor de bestuursposten en niet om personen die al een opvatting over of een band met de club of een of meerdere clubiconen hebben.'

Maar ook over de kandidaten wordt uiterst kritisch geoordeeld. De beoogde aanstelling van Hans Vonk (foto) voor technische zaken roept vanwege diens gebrek aan ervaring verzet op, ook omdat daardoor clubiconen Foppe de Haan en Riemer van der Velde te veel invloed krijgen hoewel zij geen formele zeggenschap hebben.

De OR vindt het ongewenst dat een onervaren technisch bestuurder (Hans Vonk) aangesteld wordt, die niet zelfstandig kan werken, maar vergaande begeleiding nodig heeft. Daarmee krijgen de heren De Haan en Van der Velde, die een grote invloed op de heer Vonk zullen hebben, een te ver strekkende rol voor personen zonder formele functie binnen de club, zulks in strijd met de aanbevelingen in het onderzoeksrapport van de commissie Vaessen/Koopmans.

Maar de OR oordeelt negatief over meer kandidaten. Het personeel ziet de benoeming van de beoogde voorzitter Jelko van der Wiel – hij leidde de sponsoropstand tegen Robert Veenstra – totaal niet zitten.

De OR heeft voorts onvoldoende vertrouwen in de heer Van der Wiel als voorzitter, gelet op het feit dat hij zich binnen de club al diverse malen laatdunkend heeft uitgelaten over de opstelling van de OR en het personeel in dit proces. In plaats van een poging te doen zich in te leven in het personeel heeft hij publiekelijk opgemerkt dat het personeel zijn mond moet houden en gewoon aan het werk moet gaan….

Bovendien twijfelt de OR na het gesprek met de heer Van der Wiel over de aanwezigheid van communicatieve vaardigheden die onontbeerlijk zijn voor de sponsorcontracten en het zijn van een boegbeeld voor de club.

Vertrouwen is er ook niet in Ben Takkenberg. Hij heeft bij de OR de indruk gewekt veel 'oud zeer' mee de club in te zullen nemen, mede door zijn voormalige rol als voorzitter van de klachtencommissie.

Ook over Wim Dijk, die de functie van algemeen directeur zou krijgen, oordeelt het personeel hard: De heer Dijk gaf tijdens de gesprekken met de OR aan zich niet te realiseren dat de portefeuille Financiën tot zijn mogelijk toekomstige functie zou behoren. Het bevreemdt de OR dat deze portefeuille in de bestuursformatie kennelijk een ondergeschoven kindje is, terwijl het Stichtingsbestuur en de commissie Vaessen/Koopmans de OR telkenmale wijst op de precaire financiële situatie van de club.

Selectieprocedure opnieuw doen
De OR raadt het Stichtingsbestuur ten slotte aan om: Uitgebreide taakomschrijvingen, profielen en functie-eisen op te stellen op basis van de hiervoor aangegeven verdeling van portefeuilles over een drietal uitvoerende bestuurders;

De selectieprocedure opnieuw te doen en daarbij functies open te stellen en te publiceren, waarna de kandidaten die zich melden kunnen worden afgezet tegen het functieprofiel en de meest geschikte kandidaat geselecteerd kan worden.

Met de brief gaat het voorslepende proces een nieuwe fase in. De bal ligt bij het Stichtingsbestuur dat moet beslissen wat het doet met het advies van de OR van SC Heerenveen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen