Opvallende serie Roda JC eindigt tegen FC Groningen

Roda JC heeft voor het eerst sinds ruim twee maanden weer een duel in de Eredivisie verloren. FC Groningen was in eigen huis met 2-0 te sterk voor de ploeg van Yannis Anastasiou, die een vroege tegengoal niet te boven kwam.

In Kerkrade werd al gesproken van het Sef Vergoossen-effect, omdat Roda zeven competitieduels ongeslagen was en vier keer de nul hield in die serie. Tegen Groningen was het echter al snel raak. Nadat De Trots van het Noorden geduldig naar een gaatje in de defensie had gezocht, vond het dat uiteindelijk dankzij een prachtige actie van Ruben Jenssen. Uit de voorzet van de Noorse middenvelder was het voor Mimoun Mahi (foto) een koud kunstje om in de tiende minuut de score te openen.

Benjamin van Leer stond bij dat doelpunt machteloos, maar voorkwam in het vervolg van de eerste helft dat Groningen zijn ploeg op een grotere achterstand zette. De Roda-doelman greep adequaat in bij een kansrijke voorzet van Hans Hateboer en had een antwoord op een goed schot van Tom van Weert in de korte hoek. Via de tegenstoot konden de Limburgers dus op zoek naar de gelijkmaker, maar vaak het ontbrak het - zoals soms ook bij de thuisploeg - aan de zuivere laatste pass.

Nestoras Mytidis bleef in Groningen steken op één competitietreffer. Hier duelleert de Cypriotische spits met Hans Hateboer.

Sergio Padt had onder de Groningse lat daarom niet veel te doen. Toen Tom Van Hyfte de tijd had om de bal goed te leggen en uit te halen, bleek Padt bij de pinken. Bij een lange bal van collega Van Leer hoefde de penaltykiller niet in actie te komen, omdat Nestoras Mytidis de bal niet goed controleerde. De beste mogelijkheid leek nog te ontstaan toen de Cypriotische spits Abdul Ajagun diep stuurde, maar die aanval werd onterecht afgevlagd wegens buitenspel.

Voor de zevende keer op rij gelijk spelen zat er dus niet in voor het na rust onmachtige Roda, al hield Van Leer zijn ploeg nog overeind met prima saves op schoten van Albert Rusnák, Mahi en Van Weert. Twintig minuten voor tijd was het gedaan, toen invaller Alexander Sørloth na gefrommel bij een corner van dichtbij raak knalde. Groningen, dat nog kansen had op meer, boekte daardoor de derde zege in vier competitieduels en staat negende. Roda blijft door de eerste nederlaag sinds 1 oktober zeventiende.