Oppermachtig Zenit trakteert AZ op flinke afstraffing

Het wordt voor AZ een flinke klus om te overwinteren in de Europa League. Twee weken na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Dundalk was Zenit Sint-Petersburg, favoriet voor de groepszege in Poule D, in Rusland veel te sterk: 5-0.

John van den Brom kwam voor het duel in Rusland met een tactische variant op de proppen: voor het eerst dit seizoen begonnen Fred Friday en Wout Weghorst samen in de basis. De voor AZ ongebruikelijke 4-4-2-formatie moest achterin voor extra zekerheid zorgen en tegelijkertijd toch mogelijkheden in de omschakeling bieden. Dat plan werkte uitstekend, totdat Weghorst na een elleboogstoot van Javi García met een bloedneus van het veld moest.

Omdat de Spaanse captain van Zenit de spits van AZ met gelijke munt had terugbetaald – enkele minuten eerder had Weghorst met zijn elleboog gezwaaid in een kopduel – moesten de Alkmaarders het heel even met tien man doen. Juist op dat moment sloegen de geslepen Russen genadeloos toe. Een voorzet van Domenico Criscito belandde na een slim overstapje van Giuliano voor de voeten van Aleksandr Kokorin, die beheerst tegendraads raak schoot: 1-0 (foto boven).

Een cruciaal moment in de wedstrijd: Javi García blesseert Wout Weghorst dusdanig dat AZ even met tien man verder moet. De Spanjaard kreeg geel, niet veel later scoorde Zenit.

Met Mats Seuntjens als vervanger van Weghorst ging AZ aanvankelijk op dezelfde voet verder. Het gaf zelf nauwelijks kansen weg en kreeg zelfs een dot van een kans op de gelijkmaker toen Dabney dos Santos in de 28ste minuut een te zachte terugspeelpass onderschepte en alleen op het doel van Yuri Lodygin afging. De middenvelder bekroonde zijn uitstekende actie niet met een goal; hij schoot oog in oog met de Russische sluitpost in het zijnet. Het was de kans die AZ had móéten pakken.

Want de tweede helft was nauwelijks drie minuten onderweg, of Zenit had de marge via Giuliano verdubbeld. Sergio Rochet bracht nog redding op een schot van Artem Dzyuba na een combinatie door het hart van de Alkmaarse defensie, maar op de inzet uit de rebound van de Braziliaanse middenvelder had de Uruguayaan geen antwoord. Stijn Wuytens had enkele minuten later iets terug kunnen doen, maar schoot te zacht in. Vlak daarna moest Ron Vlaar ook nog geblesseerd naar de kant.

Zo beleefde Zenit anderhalf jaar na de zeges op PSV een makkelijke avond. Kokorin maakte na een uur met een intikker zijn tweede van de avond. Zes minuten later joeg Criscito een penalty overtuigend tegen de touwen. Zonder de geblesseerde invaller Luka Djordjevic maakte Oleg Shatov er tien minuten voor tijd nog 5-0 van. Het betekent een evenaring van de grootste Europese nederlaag van AZ ooit (0-5 tegen FC Anzhi in 2012), al waren er kansen om de score een draaglijker aanzien te geven.

Met zes punten is Zenit voorlopig oppermachtig in Groep D. AZ moet punten pakken in de dubbele ontmoeting met Maccabi Tel Aviv, dat met 1-0 verloor van Dundalk. De Ieren hebben nu vier punten.