Oppermachtig Man City verliest in de slotseconde

Manchester City was op alle vlakken de veel betere in het uitduel met Sunderland. De ploeg van Roberto Mancini kwam alleen, ondanks een karrenvracht aan kansen, maar niet tot scoren. In de allerlaatste seconde won invaller Dong-Won Ji alsnog de wedstrijd voor de thuisploeg.

Vanwege het overvolle programma in de Premier League besloot Manchester City-coach Mancini te rouleren. Sergio Agüero en David Silva zaten op de bank en op de vraag of Mario Balotelli oudjaarsavond goed had overleefd, kwam geen antwoord. De Italiaanse aanvaller zat vanwege rust op de tribune. Nigel de Jong kreeg zijn vierde basisplaats van het seizoen.

De intenties van Manchester City om de leidende positie alleen voor zichzelf te grijpen, na het verlies van stadsgenoot United zaterdag tegen Blackburn Rovers (3-2 verlies), waren direct al overduidelijk. Ondanks het initiatief was het Sunderland dat de eerste kans kreeg. Na twee minuutjes ontsnapte Nicklas Bendtner maar de Deense spits stuitte op de goed kijkende Joe Hart.

Het was direct een van de spaarzame kansen voor de thuisploeg die zich vooral bezighield met tegenhouden. Dat was lastig maar doordat keeper Simon Mignolet uitstekend stond te keepen en Yaya Touré, Edin Dzeko, Samir Nasri en Pablo Zabeleta het vizier niet op scherp hadden, bleef het lang overeind.

Met Agüero voor de onzichtbare, buiten zijn gebruikelijke gele kaart, De Jong zette City het offensief na de hervatting nog wat steviger in. Sunderland werd ver teruggedrukt op eigen helft en de aanvalsgolven van The Citizens bleven komen in het fel meelevende en volgepakte Stadium of Light. Het inbrengen van Silva zorgde voor nog meer dreiging.

Doelpunten bleven echter uit. De aanvallen van City werden ook steeds minder geconstrueerd en de wanhoop bij Mancini en bij de spelers op het veld groeide met de minuut. Sunderland bleef uiterst compact spelen en hadden uiteindelijk altijd nog Mignolet die met kunst- en vliegwerk zijn doel schoon hield.

Zeker twee minuten voor tijd toen de wederom fantastische Silva met een schot uit de tweede lijn Mignolet verraste. De Belgische goalie moest een rebound toestaan maar Micah Richards kopte via de grond op de lat. Het was exemplarisch voor City in het uitduel met Sunderland. Met veel klasse en finesse werden kans op kans geproduceerd maar de bal in het net krijgen bleek net een opdracht te veel.

In de laatste seconden ontsnapte Sunderland nog een keer. Ji kreeg, in buitenspelpositie, de bal en klopte Hart. Daardoor verzuimde Manchester City de leidende positie te grijpen en moet nog immer United naast zich dulden bovenaan de ranglijst. Foto: VI Images