Oppermachtig Frankrijk verslaat Italië en wint EK Onder -19

Frankrijk is op het EK Onder -19 in Duitsland Europees kampioen geworden. De Franse talenten versloegen in de finale de leeftijdsgenoten uit Italië met 4-0.

Frankrijk maakte eerder in dit toernooi al indruk door onder meer Oranje met 5-1 te verpulveren. In de halve finale werd Portugal verslagen, terwijl de Italianen in de halve eindstrijd te sterk bleken voor Engeland.

In de finale stond het al na zes minuten 1-0. PSG-supertalent Jean-Kévin Augustin (foto) werd weggestuurd en nam tussen twee Italiaanse verdedigers in de draai de bal mee om de belagers vervolgens zijn hielen te laten zien. Ook in de afronding bleef de spits koel door doelman Alex Meret met een sleepbeweging in de luren te leggen en binnen te schuiven. Voor de negentienjarige aanvaller was het al zijn zesde doelpunt van het toernooi. Augustin werd met die productie, waarvan drie goals tegen Nederland, de topscorer.

Na negentien minuten was de eindstrijd eigenlijk al gespeeld. Een afgemeten voorzet van Clément Michelin werd bij de eerste paal al duikend binnengekopt door de uitblinkende Guingamp-vleugelflitser Ludovic Blas. Hoewel Italië nog wel kansen kreeg, behaalden de Fransen de rust met een 2-0 voorsprong.

In de tweede helft hield Frankrijk die marge lang vast en deelde aanvoerder Lucas Tousart met een van richting veranderd afstandsschot in de 82ste minuut de nekslag uit. In de blessuretijd maakte Issa Diop met een kopbal het feestje zelfs nog wat groter. De Franse jeugdploeg werd daardoor wél Europees kampioen, de hoofdmacht verloor onlangs op het eigen EK in de finale van Portugal.