Oppermachtig Duitsland overtuigend naar laatste acht

Duitsland heeft zich zondag probleemloos geplaatst voor de kwartfinale van het EK. Slowakije was in Lille het kansloze slachtoffer (3-0).

Achter de naam Jérôme Boateng stond in de aanloop naar de ontmoeting in Lille een klein vraagteken. Tot genoegen van de Duitse bondscoach Joachim Löw was er zaterdag niets meer over van de kuitklachten die Boateng had overgehouden aan het laatste groepsduel met Noord-Ierland.

De aanwezigheid van de Bayern-verdediger in de Duitse basis betaalde zich al snel uit tegen Slowakije. Maar opvallend genoeg deed Boateng in offensieve zin van zich spreken. Hij opende in de achtste minuut de score met zijn eerste interlandtreffer. Na een afgeslagen corner schoot hij de bal van twintig meter achter de Slowaakse doelman Matús Kozácik.

Minder gelukkig was het optreden van Mesut Özil. De middenvelder miste in de dertiende minuut een uitgelezen kans de marge te verdubbelen. De strafschop, die was gegeven na een duwfout van Martin Skrtel op Mario Gómez, werd gekeerd door Kozácik.

In de eerste helft had Duitsland meer kansen de plaats bij de laatste acht veilig te stellen. Maar onder anderen Özil, Thomas Müller en Sami Khedira lieten na het oppermachtige Duitsland te belonen. Het duurde tot 43ste minuut voordat Duitsland de tweede tik had uitgedeeld. Slowakije, dat in de eerste helft via Juraj Kucka één keer dreigend was geweest, werd in verlegenheid gebracht door Julian Draxler. Diens actie en voorzet kreeg dankzij Gómez de gewenste beloning: 2-0.

In de tweede helft deed Slowakije meer van zich spreken. Zo dwong Kucka Neuer andermaal tot een redding. Maar het was niet meer dan een tijdelijke opleving. Draxler drukte na ruim een uur alle Slowaakse hoop de kop in door met een volley uit de draai de 3-0 op het scorebord te brengen. In de kwartfinale wacht voor Die Mannschaft de winnaar van de wedstrijd Spanje - Italië, die op het programma staat voor maandag.

Lees de analyse van dit duel en meer over de Man van de Wedstrijd, met daarbij de cijfers voor de spelers.