Oppermachtig AZ loopt in tweede helft over NEC heen

NEC is zondagmiddag op bezoek in Alkmaar pijnlijk onderuit gegaan tegen AZ. In het AFAS Stadion ging de ploeg van trainer Alex Pastoor met 4-0 onderuit. Jozy Altidore was voor AZ van grote waarde met twee doelpunten. Ook Roy Beerens maakte een goede indruk bij zijn debuut.

Op basis van de eerste helft was het verlies van de Nijmegenaren volledig onterecht. Niet dat de bezoekers spectaculair voetbal speelden, maar AZ wekte een uitgebluste indruk. Mede dankzij doelman Esteban incasseerde de formatie van trainer Gertjan Verbeek geen treffers.

In de tweede helft stond er een ander AZ op het veld. Energiek, creatief en gretig gingen de spelers op eigen veld op zoek naar een openingstreffer. Wellicht was Roy Beerens (ex-Heerenveen) de aandrijving achter het snelle spel. De aankoop - ingebracht na rust voor Charles Benschop - zorgde voor een frisse wind.

Tien minuten na de hervatting kwamen de Alkmaarders terecht op voorsprong. Altidore profiteerde van een slecht weggewerkte bal door NEC-goalie Jasper Cillessen. Ondanks dat AZ al aan een opmars bezig was, zorgde het doelpunt van de Amerikaan voor een boost.

Brett Holman schoot na een fraaie pass van Rasmus Elm rakelings over, Beerens schoot de bal vijf minuten later tegen de paal. Met het verdubbelen van de score was AZ wel enigszins fortuinlijk. Een lichte overtreding van Pavel Cmovs werd bestraft met een strafschop én een rode kaart. De penalty werd benut door Elm.

In de slotfase bleef AZ heer en meester en breidde het de score dankzij doelpunten van Altidore en Niklas Moisander uit tot 4-0. Foto: VI Images