Oppermachtig Ajax naar kwartfinale Europa League

Reacties

Ajax heeft zich donderdag voor het eerst in veertien jaar weten te plaatsen voor een Europese kwartfinale. In de achtste finale van de Europa League werd FC Kopenhagen overtuigend verslagen (2-0). Ajax had het heenduel met 2-1 verloren.

Oppermachtig Ajax naar kwartfinale Europa League

Ajax-trainer Peter Bosz gaf jonkies Donny van de Beek en Matthijs de Ligt een basisplaats. Van de Beek was de logische vervanger van de geschorste Davy Klaassen, De Ligt begon centraal achterin. Hij nam de positie over van Nick Viergever, die naar de t

linksbackpositie was verhuisd.

In de vijfhonderdste officiële wedstrijd die Ajax in de Amsterdam Arena speelde, ging de huidige nummer twee van de Eredivisie direct op zoek naar de openingstreffer. Na twee minuten was het al bijna raak. Kopenhagen-verdediger Jores Okore speelde te zacht terug op doelman Robin Olsen, waarna Amin Younes dacht te kunnen profiteren. Zijn inzet ging net voorlangs.

De koploper van Denemarken probeerde Ajax vroeg vast te zetten, maar de Amsterdammers speelden zich daar vrij eenvoudig onderuit. Ondanks een vroege tegenvaller, Joël Veltman moest zich al na twintig minuten geblesseerd laten vervangen met wat later een forse kneuzing in zijn linkerbil bleek te zijn, was het wachten op de eerste Ajax-treffer.

Traoré
Het was uitgerekend Bertrand Traoré die de ban brak. De Chelsea-huurling, die afgelopen zondag tijdens het duel met FC Twente (3-0) nog werd uitgefloten door het eigen publiek, reageerde alert na een schot van Younes. De Duitser kwam van de linkerkant naar binnen, passeerde drie verdedigers en schoot venijnig op doel. Olsen kon de bal nog wel keren, maar Traoré was er vervolgens als de kippen bij om de 1-0 binnen te koppen. De bekritiseerde aanvaller juichte opvallend ingetogen.

Het doelpunt was het begin van een sterke Amsterdamse fase. Hakim Ziyech had na een mooie passeerbeweging de 2-0 moeten maken, maar zijn schot verdween naast het Deense doel. De tweede treffer viel op slag van rust alsnog. Okore haalde in strafschopgebied Kasper Dolberg neer, die de strafschop zelf verzilverde.

In de tweede helft moest Kopenhagen, waar voormalig Ajacied Nicolai Boilesen zijn opwachting maakte, op zoek naar een doelpunt. Het was echter Ajax dat het initiatief hield en kansen kreeg op de 3-0. Eerst was het Traoré die na een voorzet van de sterk spelende De Ligt vrij in kon schieten, enkele minuten later kon Dolberg een scherp aangesneden voorzet van Ziyech net niet binnenkoppen.

Kopenhagen kon geen vuist maken en kwam niet verder dan een schot van Andreas Cornelius in het zijnet. Dat de Denen op dat moment nog uitzicht hadden op de kwartfinale, was te danken aan Dolberg. De spits vergat een kwartier voor tijd de wedstrijd in het slot te gooien. In extremis werd een counter door Younes vakkundig om zeep geholpen.

Door de minimale marge was het nog even bibberen in de Amsterdam Arena, al kwam Ajax zelden serieus in gevaar. Op de 2-0 viel niks af te dingen. Zo plaatsen de Amsterdammers zich voor het eerst sinds 2003 weer eens voor een Europese kwartfinale. Voor FC Kopenhagen was het pas de tweede nederlaag van het seizoen, de enige andere verliespartij leed het op 18 oktober 2016, toen het in de Champions League verloor bij Leicester City (1-0).

Bertrand Traoré juicht niet na zijn treffer.
Bertrand Traoré juicht niet na zijn treffer.

De loting voor de volgende ronde vindt vrijdagmiddag plaats. Lasse Schöne zal het volgende duel moeten missen: de middenvelder ontving een gele kaart en is geschorst.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.