Opgeleefde Özil onbetwiste assistkoning van Europa

Reacties

Twee jaar na zijn komst lijkt Mesut Özil eindelijk zijn draai te hebben gevonden bij Arsenal. De 27-jarige spelmaker vestigde zondag een Premier League-record in de derby tegen Tottenham Hotspur (1-1) en staat als assistkoning op eenzame hoogte in de grote vijf Europese competities.

Opgeleefde Özil onbetwiste assistkoning van Europa

Özil werd zondag bij de gelijkmaker van Arsenal met een voorzet op Kieran Gibbs de eerste speler in de Premier League-historie die in zes opeenvolgende wedstrijden aangever was bij minimaal één doelpunt. In totaal staat de in 2013 van Real Madrid overgenomen linkspoot daardoor al op tien assists in competitieverband, twee keer zoveel als de nummers twee op de lijst van beste aangevers: Gerard Deulofeu (Everton), Riyad Mahrez (Leicester City) en Wes Hoolahan (Norwich City).

Met dat aantal heeft Özil zijn eerste twee seizoenen bij Arsenal cijfermatig nu al overtroffen. In 2013/14 stond de Duitse nummer 10 aan de basis van negen goals van The Gunners. De vorige jaargang was met vijf verzilverde voorzetten zijn minste, al scoorde hij wel maar één keer minder dan in zijn eerste Premier League-seizoen (vijf treffers). Opmerkelijk genoeg was de als aangever excellerende spelmaker deze jaargang pas één keer trefzeker.

Mesut Özil gaf in de laatste zes competitieduels van Arsenal liefst acht assists, tot tevredenheid van manager Arsène Wenger.
Mesut Özil gaf in de laatste zes competitieduels van Arsenal liefst acht assists, tot tevredenheid van manager Arsène Wenger.

Dat neemt niet weg dat Özil momenteel in topvorm verkeert. Niet alleen in de Premier League, ook in de Bundesliga, Ligue 1, Primera Divisíon en Serie A is er geen enkele speler die kan tippen aan de assistkoning van Arsenal. Bayern München-buitenspeler Douglas Costa komt met zeven assists nog het meest in de buurt. Raffael (Borussia Mönchengladbach) is met zes verzilverde voorzetten de nummer drie van Europa. In de overige liga's kwamen spelers hooguit tot vijf assists.

'Hij had het eerste jaar wat blessureproblemen, maar speelt nu een belangrijke rol in ons spel', verklaarde Per Mertesacker de opleving van zijn landgenoot. 'Zijn kwaliteiten komen nu tot zijn recht. Hij heeft zichzelf enorm verbeterd en heeft niet langer last van de fysieke speelwijze. Daardoor liep hij in zijn eerste jaren een paar serieuze blessures op en verloor hij zijn zelfvertrouwen. Bovendien voorkwam het dat hij fitter werd, en dat is nodig om mee te kunnen in het fysieke geweld van de Premier League.'

Nu Özil zich heeft aangepast, strooit de Duitse international (niet opgeroepen voor het oefenduel met Oranje) met assists. 'En het hadden er zelfs meer kunnen zijn', zei Mertesacker na het duel met Spurs. 'Özil kan iets speciaals doen in een wedstrijd.' En niet alleen dat, vindt manager Arsène Wenger. 'Hij is uitgegroeid tot een geweldige speler met leiderschapskwaliteiten, die zijn verantwoordelijkheid pakt. Ik ben erg tevreden over zijn ontwikkeling. Hij speelt uitstekend.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.