Opgeleefde Mitroglou eist hoofdrol op met Griekse primeur

Het was woensdagavond de avond van Olympiakos Piraeus-aanvaller Konstantinos Mitroglou. De aanvaller nam alle doelpunten in de Champions League-wedstrijd tegen Anderlecht voor zijn rekening (0-3) en vestigde daarmee een aantal mijlpalen.

Opgeleefde Mitroglou eist hoofdrol op met Griekse primeur

Zo is Mitroglou de eerste Griek die een hattrick maakte in de Champions League. Opvallend was ook dat Anderlecht vrijwel de gehele wedstrijd de dominerende ploeg was, maar Olympiakos dankzij Mitroglou dodelijk omsprong met de weinige kansen (vijf) die het kreeg.

Dat weet ook Mitroglou zelf. 'Als je niet veel kansen krijgt in een wedstrijd moet je scoren wanneer je eindelijk een mogelijkheid krijgt. Daarom moet je honderd procent geconcentreerd blijven op het doel. Toch verdienden wij deze overwinning.'

Met zijn 25 jaar kan Mitroglou niet meer als vers talent worden gezien. Een kijkje in het spelerspaspoort van de aanvaller doet ook niet vermoeden dat het gaat om een goalgetter. In het seizoen 2006/07 speelde hij 23 wedstrijden (waarvan achttien invalbeurten) bij Borussia Mönchengladbach II.

Bij Olympiakos kwam hij in zes seizoenen tot slechts 79 optredens, hoewel hij daarin wel 35 keer trefzeker was. Zijn meest overtuigende seizoen speelde Mitroglou op huurbasis bij het Griekse Atromitos, waar hij in 28 competitiewedstrijden zestien keer het net vond. Tijdens een verhuurperiode aan Panionios, het seizoen daarvoor, scoorde hij acht keer in elf wedstrijden.

Mitroglou juicht met zijn teamgenoten na het binnenhalen van de overwinning.
Mitroglou juicht met zijn teamgenoten na het binnenhalen van de overwinning.

Opleving
Na twee succesvolle seizoenen op huurbasis besloot de Griekse topclub hem terug te halen, maar kreeg Mitroglou vorig seizoen te maken met hevige concurrentie van de Algerijn Rafik Djebbour, die twintig keer het net vond.

Na het vertrek van Djebbour naar Sivvaspor maakt Mitroglou zijn potentie dit seizoen eindelijk volledig waar. Na vijf competitiewedstrijden staat hij al op zes doelpunten en in de Champions League dus op drie goals uit twee duels.

Met name de laatste goal van de opgeleefde aanvaller was een beauty. Vanaf de rand van het zestienmetergebied krulde hij de bal in de bovenhoek en liet daarmee doelman Thomas Kaminski, die overigens met twintig jaar en 344 dagen de jongste Belgische keeper in de Champions League ooit was, kansloos. 'Dat was mijn favoriete', geeft Mitroglou toe. 'Maar op dat moment besefte ik me dat niet, omdat ik te blij was dat ik een hattrick had gemaakt.'

Behalve het maken van de eerste hattrick als Griek, is Mitroglou nu ook de Griekse topscorer aller tijden in het miljoenenbal (negen goals). Stelios Giannakopoulos en Ieroklis Stoltidis staan beiden op zeven treffers. Samen met de Serviër Predrag Djordjevic slaagde er overigens geen enkele andere voetballer in om negen keer te scoren voor OIympiakos in de Champions League.

Mitrovic baalt na het missen van de cruciale strafschop.
Mitrovic baalt na het missen van de cruciale strafschop.

Kater
Waar Mitroglou zich de held van de avond voor zijn ploeg mocht noemen, werd Aleksandar Mitrovic de schlemiel van Anderlecht. Bij een 0-1 achterstand miste de recordaankoop van Paars-Wit een strafschop en maakte zo de kater voor de ploeg van John van den Brom des te groter.

Sinds het aanstellen van de Nederlandse trainer faalde Anderlecht namelijk al bij achttien van de 33 toegewezen penalty's. Door de misser van Mitrovic wacht Anderlecht ook nog steeds op de eerste trefzekere penalty in de Champions League (vier keer gemist).
(Willem van Beeren en Joost Hofman)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen