Op twee uur rijden van Hannover wordt de Bundesliga hervat

Reacties

De dertiende speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Op twee uur rijden van Hannover wordt de Bundesliga hervat

De Hamburger Morgenpost kwam donderdag zowaar met een voetbalinhoudelijk bericht: 'Bruno Labbadia kiest voor een 4-3-3 met Jung en Gregoritsch', zo luidde de kop van de voorbeschouwing van het thuisduel van Hamburger SV met Borussia Dortmund. Maar zeker voor de eerste wedstrijd tijdens de dertiende (!) speelronde van de Bundesliga, wordt voornamelijk over andere zaken gesproken.

In de Tweede Bundesliga gaan vanavond om half zeven al drie duels van start. HSV-BVB is evenwel de eerste Bundeliga-wedstrijd sinds de verschrikkelijke aanslagen in Parijs én de gebeurtenissen in Hannover. Het moment dat het voetbal in Duitsland aan een nieuw tijdperk begint, zo schreef de Süddeutsche Zeitung eerder deze week.

Bommen
De Bundesliga leeft sinds dinsdag met de wetenschap dat er tijdens de afgelaste oefeninterland Duitsland - Nederland naar verluidt plannen waren vier bommen in het stadion te laten ontploffen. In de HDI-Arena van Hannover 96, die is gevestigd op nog geen twee uur rijden van de thuisbasis van Hamburger SV. Overbodig te stellen dat de impact massaal is. Ilkay Gündogan (foto), middenvelder van Borussia Dortmund, bekende dat de Duitse ploeg na de oefenwedstrijd tegen Frankrijk eigenlijk helemaal geen zin meer had om überhaupt tegen Oranje te voetballen. 'We zijn mensen, géén machines…'

Tijdens de persconferenties met trainers, managers en spelers ging het de voorbije dagen zelden tot nooit over de tactiek, de pijnlijke knie van de spits of het lage rendement bij standaardsituaties. Daarentegen ging het over het medeleven voor de slachtoffers in Parijs, de gemoedstoestand van de voetballers en de veiligheid in de stadions. 'Het is goed dat de wedstrijden gewoon doorgaan dit weekend', zegt Ralf Jäger, de Minister van Binnenlandse Zaken van Nordrhein-Westfalen. 'Maar zoals velen heb ook ik een misselijk gevoel…'

De HDI-Arena in Hannover werd dinsdagavond ontruimd voor aanvang van het duel tussen Duitsland en Nederland. De interland werd wegens terreurdreiging op het laatste moment afgelast.
De HDI-Arena in Hannover werd dinsdagavond ontruimd voor aanvang van het duel tussen Duitsland en Nederland. De interland werd wegens terreurdreiging op het laatste moment afgelast.

Clubs hebben intussen allerlei draaiboeken ter handen genomen. Zoals in veel omringende landen, worden de veiligheidsmaatregelen in en rondom de stadions flink aangescherpt. Vanzelfsprekend zijn alle betrokkenen zeer terughoudend met het verstrekken van informatie. HSV liet wel doorschemeren zijn bezoekers vanavond verscherpt te controleren. Clubicoon Uwe Seeler zal probleemloos de VIP-tribune kunnen betreden. Maar vooral dáár en bijvoorbeeld ook op de perstribune zal scherper worden gecontroleerd. Op een doorsneespeeldag heeft HSV ongeveer zeshonderd man ter beschikking die de orde en handhaving bewaakt. Dat aantal zal vanavond beduidend hoger liggen.

Vertragingen
Ook Bayern München, dat zaterdag de altijd beladen uitwedstrijd tegen Schalke 04 speelt, liet weten de supporters uitgebreider en intensiever te controleren. De recordkampioen heeft voor de komende thuisduels zijn aanhang verzocht eerder naar het stadion te komen in verband met mogelijke vertragingen aan de poort. Iets waaraan het voetbal zal moeten wennen.

'We moeten blijven doen wat we altijd gedaan hebben', zegt Ralf Jäger, volgens eigen zeggen hartstochtelijk supporter van MSV Duisburg, dat vanavond in de Tweede Bundesliga op bezoek gaat bij Fortuna Düsseldorf. 'Als we nu angst en paniek gaan zaaien, ons laten beperken met een complete afgelasting, krijgen de terroristen precies wat ze willen…' Dus naar het stadion en genieten van een pot voetbal. Of zoals HSV het zelf stelt in een persverklaring: 'Bij iedere wedstrijd brengen wij duizenden mensen samen, die hun vreugde en passie voor het voetbal delen. Dat is ónze bijdrage aan een vredige wereld.'

En dat in een 4-3-3-systeem.

Programma
Hamburger SV 20-11
20:30
Borussia Dortmund
Borussia
Mönchengladbach
21-11
15:30
Hannover 96
VfL Wolfsburg 21-11
15:30
Werder Bremen
VfB Stuttgart 21-11
15:30
FC Augsburg
Eintracht Frankfurt 21-11
15:30
Bayer Leverkusen
1. FC Köln 21-11
15:30
FSV Mainz 05
Schalke 04 21-11
18:30
Bayern München
Hertha BSC 22-11
15:30
1899 Hoffenheim
FC Ingolstadt 04 22-11
17:30
Darmstadt 98
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.