Op dit België staat geen maat

Reacties

België heeft ten koste van Hongarije de kwartfinale van het EK bereikt. Namens VI analyseert Freek Jansen het duel.

Op dit België staat geen maat

Achtste finale
26 juni 2016
Stadium Municipal, Toulouse

De onderschepping van Eden Hazard was vol venijn, waarna een korte dribbel en pass op Romelu Lukaku volgde. Hazard twijfelde geen moment en zette zijn actie voort met een versnelling zonder bal in de ruimte. Lukaku had echter te veel tijd nodig om de bal door te spelen op zijn ploeggenoot, die vrij op het Hongaarse doel af had kunnen gaan. De pass van de spits kwam te laat, waardoor Hazard tot zijn afgrijzen buitenspel stond en België zodoende niet na een half uur al op een comfortabele voorsprong had kunnen zetten.

Het moment was lange tijd symbolisch voor het spel van België tegen Hongarije. De Rode Duivels lieten een zeer aantrekkelijk gezicht zien, met hoge balcirculatie, op de juiste momenten pressing op de bal en een razendsnelle omschakeling. Toch werd slechts één van de veertien (!) doelpogingen voor rust omgezet in een doelpunt. Het gebrek aan scherpte in de eindpass én afwerking hield Hongarije in de wedstrijd, aangezien de Belgen pas twaalf minuten voor tijd de tweede treffer wisten te maken.

De ploeg van bondscoach Marc Wilmots deed lange tijd zichzelf in doelpunten tekort, maar liet daarmee wel ongewild zien dat er nog altijd veel rek in de ploeg zit. Vooral in aanvallend opzicht gloort er nog veel moois. Kevin De Bruyne speelde op 10 een wedstrijd in de schaduw van uitblinker Hazard, en kan nog dominanter aanwezig zijn. Lukaku was ongelukkig aan de bal en vormde allerminst het balvaste aanspeelpunt dat hij moet zijn in het aanvalsspel van de ploeg. Daarnaast haalde ook Dries Mertens, die een basisplek kreeg ten faveure van Yannick Carrasco, te weinig rendement uit zijn acties.

Het geeft de luxe aan waar België mee te kampen heeft. De klinkende 4-0 zege moet de ploeg een volgende boost geven. Aan de hand van dirigent Hazard staat er geen maat op De Rode Duivels, waarbij ook de counter als ijzersterke troef op elk moment kan worden ingezet. Op het moment dat er ruimte achter de verdediging van de tegenstander komt, wordt de Belgische machine met een pijlsnelle omschakeling in werking gezet.

België is de grootste tegenstander van zichzelf als de ploeg het goede spel en de vele kansen niet in doelpunten kan omzetten. Wales vormt het volgende obstakel voor een gouden lichting met een surplus aan individuele kwaliteiten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.