Op derde WK jagende Van Marwijk dankt vedette na nieuwe glansrol

Reacties

De Verenigde Arabische Emiraten zijn na twee duels nog altijd foutloos in de WK-kwalificatiereeks. Aan de hand van vedette Ali Mabkhout freewheelde de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk tegen Indonesië naar een nieuwe driepunter.

Op derde WK jagende Van Marwijk dankt vedette na nieuwe glansrol
© Pro Shots
Ver. Arab. Emir.
Ver. Arab. Emir.
5 - 0
Indonesië
Indonesië

Van Marwijk werd op 21 maart gepresenteerd als nieuwe bondscoach van de VAE, als opvolger van Alberto Zaccheroni. Een paar dagen later zag hij als toeschouwer hoe het land niet verder kwam dan 0-0 tegen Syrië, waarna de Nederlander officieel begon aan zijn klus. Eind augustus leverde dat direct twee ruime oefenzeges op: 0-4 bij de Dominicaanse Republiek en 5-1 tegen Sri Lanka.

Hét grote doel is echter plaatsing voor het WK 2022. De route richting de eindronde in Qatar begon voor de VAE in september al met een 1-2 overwinning bij Maleisië, een duel waarin sterspeler Mabkhout goed was voor beide goals. Tegen Indonesië nam de aanvaller donderdag in de tweede helft zelfs de 2-0, de 3-0 (vanuit een penalty) én de 4-0 voor zijn rekening, nadat Khalil Ibrahim Al-Hammadi de score had geopend. De eindstand werd in blessuretijd bepaald door Tariq Hassan.

Van Marwijk en zijn ploeg nemen door de zege de koppositie in de poule over: de VAE is het enige land dat nog zonder puntenverlies is. Op het WK 1990 in Italië waren de Emiraten voor het laatst van de partij op een mondiale eindronde, de hoop op een nieuwe deelname is dus nog altijd volop levend. Voor Van Marwijk zou dat een derde WK-deelname zijn. Hij leidde Oranje op de eindronde van 2010 en was tijdens het toernooi van 2018 de bondscoach van Australië.

Cyclus
De Aziatische WK-kwalificatie bevindt zich momenteel in de tweede ronde, die bestaat uit acht poules van vijf landen. Alle groepswinnaars én de vier beste nummers twee plaatsen zich niet alleen voor de Azië Cup van 2023, maar ook voor de derde van in totaal vier kwalificatierondes. Naast de VAE, Maleisië en Indonesië bestaat Groep G uit Thailand (aanstaande dinsdag de volgende tegenstander van Van Marwijk en co) en Vietnam.

WK Kwalificatie Azië

Stand Ronde 2 Groep G WK Kwalificatie Azië 2022 Qatar

Azië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ver. Arab. Emir.
8
6
0
2
23-7
+16
18
2
Vietnam
8
5
2
1
13-5
+8
17
3
Maleisië
8
4
0
4
10-12
-2
12
4
Thailand
8
2
3
3
9-9
0
9
5
Indonesië
8
0
1
7
5-27
-22
1
* Actueel tot en met 22 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.