Ook Yorke wil Manchester verlaten

Aanvaller Dwight Yorke staat volgens berichten in de Engelse pers op het punt Manchester United de rug toe te keren. De spits uit Trinidad en Tobago kan zich al langere tijd niet vinden in zijn rol als bankzitter en zou de landskampioen zo snel mogelijk willen verlaten. Middlesbrough en Fulham zijn de voornaamste kandidaten om de spits over te nemen.

Yorke komt dit seizoen nauwelijks aan speeltijd toe bij Manchester. De 30-jarige goedlachse aanvaller speelde slechts tien competitieduels, waarvan liefst zes als invaller. Normaal gesproken is Yorke per seizoen goed voor minstens tien doelpunten, maar tot dusverre heeft de spits pas één doelpunt achter zijn naam staan.

United-manager Sir Alex Ferguson kiest in de voorhoede steevast voor de trefzekere Ruud van Nistelrooy, die zelfs herhaaldelijk als enige spits het veld moest betreden. De laatste weken zijn de Noor Ole Gunnar Solskjær of Ryan Giggs de vaste aanvalspartners van de ex-PSV'er. Zodoende zakte Yorke steeds verder weg in de pikorde van de Schotse oefenmeester.

Yorke, die sinds de zomer van 1998 bij United onder contract staat, vormde de afgelopen jaren nog een gevaarlijk en doeltreffend spitsenkoppel met Andy Cole. In het seizoen 1998/99, de jaargang waarin Manchester United zowel de landstitel, de FA Cup als de Champions League won, maakte het duo liefst 53 doelpunten.

Die tijden zijn voorbij. Cole, die ook nauwelijks aan spelen toekwam, besloot eind december naar Blackburn Rovers over te stappen. Nu ook Yorke de club dreigt te verlaten, lijken bij United nog slechts Van Nistelrooy en Solskjær als spitsen op de loonlijst te staan.

Om de voorhoede weer op peil te brengen, overweegt Ferguson Paolo Di Canio van West Ham United naar Old Trafford te halen. De flamboyante én recalcitrante Italiaanse aanvaller moet bij United eenzelfde rol krijgen als de Fransman Eric Cantona van 1992 tot 1997 had. Onder leiding van Cantona groeide United in het begin van de jaren negentig uit tot een Engelse topploeg en veroverde het de ene hoofdprijs na de andere. Volgens Engelse media heeft United nog geen officieel contact opgenomen met de clubleiding van West Ham, maar is de club wel in gesprek met de zaakwaarnemer van Di Canio.

Bekijk hier al onze video's