Ook Vitesse strandt al in voorronden van de Europa League

Vitesse is er in de derde voorronde van de Europa League niet in geslaagd zich te ontdoen van Petrolul Ploiesti. Na een 1-1 gelijkspel in Roemenië kwam er in het eigen Gelredome een vroegtijdig einde aan het Europese avontuur door een late tegentreffer: 1-2.

Vitesse begon voortvarend aan de return tegen de Roemenen. Vooral Theo Janssen creëerde met enkele afgemeten passes veel gevaar. Zo dook Renato Ibarra op aangeven van de technisch begaafde linkspoot gevaarlijk op voor het doel van Petrolul, maar de Ecuadoriaan schoot over toen hij oog in oog kwam met doelman Peçanha.

Toch keken de Arnhemmers bij rust tegen een 1-0 achterstand aan. Nadat Jan-Arie van der Heijden een kopduel van Férébory Dore had verloren, kon Damien Boudjemaa alleen afgaan op Piet Velthuizen. De keeper van Vitesse was zondag tegen Heracles Almelo (3-1) nog vrijwel onpasseerbaar, maar had niets in te brengen tegen het schot van de Franse aanvaller.

Vertrouwen
Na die tegentreffer was Vitesse lange tijd tot bijzonder weinig in staat. Het vertrouwen sloop beetje bij beetje uit de ploeg van trainer Peter Bosz. Daardoor waren er slechts halve kansen te noteren voor Valeri Qazaishvili en Marcus Pedersen, die opnieuw in de basis startte ten koste van Jonathan Reis.

Juist toen Petrolul in de tweede helft steeds meer aandrong en op zoek ging naar een tweede uitdoelpunt, kwam Vitesse terug in de wedstrijd. Van der Heijden blies het geloof op een goede afloop nieuw leven in door in de 72ste minuut hard binnen te schieten na een rommelige situatie bij een hoekschop.

Acht minuten later kwam de weg naar een plek in de play-offs nog verder open te liggen toen Jean Alcenat zijn tweede gele kaart kreeg voor het vasthouden van Giorgi Chanturia. Invaller Mike Havenaar kreeg vlak voor tijd uit een voorzet van Ibarra de kans om een verlenging te voorkomen, maar hij schoot in de handen van Peçanha.

Nadat ook Frank van der Struijk met een vervaarlijk afstandsschot nog dichtbij de winnende treffer was geweest, bleek een overtreding van Guram Kashia in de absolute slotfase uiteindelijk fataal. Want uit de resulterende vrije trap krulde Gheorghe Grozav de bal langs de aan de grond genagelde Velthuizen en zorgde ervoor dat na FC Utrecht ook Vitesse vroegtijdig strandde.