Ook transfer van Ziyech is nederlaag voor Blind

Reacties

Het was een gebeurtenis die al snel in de kantlijn van het nieuws verdween, maar op Hakim Ziyech een enorme impact had. Ruim een jaar geleden, op 27 mei 2015, moest hij vanwege een enkelblessure afzeggen voor de interlands die het Nederlands elftal zou gaan spelen tegen Verenigde Staten en Letland.

Ook transfer van Ziyech is nederlaag voor Blind

De toenmalige bondscoach Guus Hiddink had speelminuten in petto voor Ziyech; hij wilde dat de speler van Jong Oranje definitief de status van Nederlands international zou gaan aannemen. Toen Ziyech vervolgens afscheid moest nemen van de ploeg gebeurde dat met tranen in de ogen. Oprechte tranen, zo stelde Hiddink tijdens het trainingskamp in Hoenderloo vast.

Ziyech was trots op zijn voorselectie bij Oranje. 'Als kleine jongen droom je hiervan'. Bij dromen bleef het. Nadat Hiddink door de KNVB op straat werd gezet, nam diens opvolger Danny Blind geen enkele keer de moeite om Ziyech eens op te zoeken en hem perspectief te gunnen op een carrière in het Nederlands elftal. Geen persoonlijk gesprek, geen werkelijke interesse, laat staan warmte. Ziyech ervoer de houding van Blind als koel en koos voor het nationale elftal van Marokko.

Zo raakte Oranje zijn meest opwindende talent kwijt. En de ironie wil dat die speler nu terechtkomt bij de club die claimt de grootste talentenfabriek van het land te zijn. Ajax, waar Blind nota bene jeugdtrainer, hoofd opleidingen, hoofdtrainer en bijna technisch directeur was, raakte kennelijk bij Ziyech wel de juiste snaar.

Amsterdams paniekvoetbal of niet; de realiteit wil dat er in de top van het Nederlandse voetbal slordig en onverschillig met een supertalent als Ziyech is omgesprongen. De KNVB had hierin een sturende rol kunnen vervullen door de speler een omgeving aan te bieden, waarin hij zich prettig en gewaardeerd voelde.

Onder Hiddink had Ziyech dat gevoel, onder Blind niet meer. Dat Ziyech nu toch voor Ajax kiest, heeft niet alleen met geld te maken. Er waren clubs die hem een beter salaris konden bieden. Maar Ziyech wil eerst nog een paar jaar schitteren in De Arena. Die ambitie siert hem. En maakt zijn gedwongen keuze voor Marokko nog wranger dan die al was.

Voor Blind is deze transfer een zoveelste nederlaag. Hij raakte Hiddink kwijt als mentor en Dick Advocaat en Ruud van Nistelrooy als leden van de technische staf. Hans Jorritsma moest vertrekken als teammanager en Ruud Gullit werd niet de nieuwe assistent. Blind moet zich vastklampen aan zijn laatste reddingsboei en dat zijn de spelers van Oranje. Alleen zij kunnen er de komende tijd voor zorgen dat de bondscoach niet zijn laatste beetje geloofwaardigheid verspeelt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.