Ook Stoke kan Arsenal niet stoppen

Arsenal heeft door een overwinning op Stoke City koploper Chelsea in punten geëvenaard. Op de overige velden boekte Swansea City een broodnodige zege.

Arsenal - Stoke City 3-1
De ploeg van Arsène Wenger verloor dit seizoen alleen het eerste duel: met 3-4 van Liverpool. Sindsdien werd negen keer gewonnen en vier keer gelijkgespeeld, waardoor Arsenal in de kopgroep mee blijft draaien. Tegen Stoke, dat de twee voorgaande duels in de Premier League won, koos Wenger opnieuw voor Alexis Sánchez in de spits.

In de beginfase kreeg Arsenal ook wel kansen, maar het was Stoke dat de score opende. Basisspelers Erik Pieters en Bruno Martins Indi zagen hoe Granit Xhaka  halverwege het eerste bedrijf op ongelukkige wijze een strafschop veroorzaakte. De onbehouwen actie van de middenvelder bleek voor arbiter Lee Mason genoeg voor een strafschop, een buitenkansje dat Charlie Adam zich op zijn verjaardag niet liet ontnemen: 0-1.

Stoke bleef ook na het openingsdoelpunt gevaarlijk, maar moest nog wel voor rust de gelijkmaker incasseren. De al snel voor de geblesseerde Shkodran Mustafi ingevallen Héctor Bellerín gaf voor en Theo Walcott liep de bal bij de eerste paal binnen: 1-1.

Kort na rust scoorde Arsenal opnieuw. Een voorzet van Alex Oxlade-Chamberlain werd door Mesut Özil met een slimme kopbal afgerond. Stoke bleef hopen op een goed resultaat en kreeg ook kansen, maar na de 3-1 van Alex Iwobi was het duel gespeeld. Hij schoof op aangeven van Sánchez eenvoudig binnen. Door de zege komt Arsenal in punten op gelijke hoogte met Chelsea, dat zondag West Bromwich Albion op bezoek krijgt. Met de zege op zak kan Wenger nu in de leunstoel gaan kijken hoe de overige concurrenten het ervan afbrengen.

De goal van Mesut Özil in de maak.

Burnley – AFC Bournemouth 3-2
De wedstrijd tussen Burnley en Bournemouth zal vooral herinnerd worden om het prachtige doelpunt van Jeff Hendrick. De middenvelder zette Burnley na dertien minuten op voorsprong met een schitterende volley vanaf 25 meter.

Het doelpunt was de opmaat voor een knappe zege van de nummer dertien van de Premier League. Nog geen drie minuten na de wonderschone goal tekende Stephen Ward na goed doorkoppen van Ben Mee voor de 2-0. Op slag van rust maakte Benik Afobe het nog spannend, maar in de 73ste minuut gooide George Boyd het duel op slot na een fraai hakje van Andre Gray. Daar veranderde ook de late aansluitingstreffer van Charlie Daniels niets meer aan. Burnley klimt naar de dertiende plek en heeft zeventien punten, Bournemouth staat twee plekken hoger met achttien punten.

Hull City – Crystal Palace 3-3
Hull City en Crystal Palace dachten zaterdag op momenten allebei op weg te zijn naar een driepunter, maar de spectaculaire wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-3. Dat was vooral voor de thuisploeg een domper, want de gelijkmaker van Fraizer Campbell viel pas een minuut voor het einde. Tot dat moment dacht Hull na een knappe comeback op weg te zijn naar een zege.

Een rake strafschop van Robert Snodgrass, die zelf onderuit werd gehaald, bezorgde Hull in de 27ste minuut de voorsprong. Omdat Christian Benteke zeven minuten na rust ook geen fout maakte vanaf elf meter werd de stand weer gelijkgetrokken. Na de treffer van Zaha rook Palace de zege, maar treffers van Adama Diomande en Jake Livermore deden het duel kantelen. Uiteindelijk schoot Campbell na een fraaie actie van Zaha alsnog de 3-3 binnen. Hull staat negentiende met twaalf uit vijftien, Palace staat veertiende met vijftien punten.

Swansea City – Sunderland 3-0
Met Leroy Fer negentig minuten op de bank heeft Swansea City zijn tweede competitiezege onder manager Bob Bradley geboekt. Een week na de 5-0 nederlaag tegen Tottenham Hotspur waren The Swans in eigen huis met 3-0 te sterk voor Sunderland, waar Patrick van Aanholt de hele wedstrijd speelde.

Gylfi Sigurdsson en Fernando Llorente waren de uitblinkers bij de thuisploeg. De IJslander opende vijf minuten na rust de score door een strafschop te benutten en vier minuten later schoot Llorente uit een hoekschop van Sigurdsson de 2-0 tegen de touwen. Een snoeiharde kopbal van de Spaanse spits betekende tien minuten voor tijd de 3-0. Swansea verlaat door de zege de degradatiezone en staat zeventiende met twaalf punten. Sunderland is hekkensluiter en heeft elf punten.