Ook Schalke 04 thuis niet opgewassen tegen Athletic

Athletic de Bilbao staat al met één been in de halve finale van de Europa League. Na in de kwartfinale Manchester United te hebben uitgeschakeld, won het nu met 4-2 bij Schalke 04.

Meteen vanaf het eerste fluitsignaal was het een aantrekkelijke wedstrijd in de Veltins-Arena, waar de thuisclub de eerste grote kans kreeg. Klaas-Jan Huntelaar schoot echter voorlangs. Maar ook Athletic viel aan en kwam in de twintigste minuut op voorsprong. Een schot van Markel Susaeta werd slecht verwerkt door Timo Hildebrand, waarna Fernando Llorente kon binnentikken.

Het antwoord van Schalke liet niet lang op zich wachten, want nog geen twee minuten na de 0-1 van Llorente maakte Raúl alweer gelijk. De aanvaller werkte van dichtbij binnen na een afgemeten voorzet van Atsuto Uchida. Kort na de gelijkmaker kreeg de ploeg van trainer Huub Stevens al een kans op de 2-1, maar Gorka Iraizoz redde uitstekend op een schot van Jefferson Farfán.

De wedstrijd bleef heen en weer golven en beide ploegen kregen mogelijkheden. Zo kreeg Huntelaar na een afgeslagen hoekschop de bal voor zijn voeten, maar de spits zag zijn schot gekraakt worden. Na rust kreeg Athletic de eerste grote kans via Llorente, maar Kyriakos Papadopoulos voorkwam met een sliding dat de Basken opnieuw op voorsprong kwamen in Gelsenkirchen.

In de zestigste minuut was het Raúl die namens Schalke de 2-1 binnenschoot. Na een rommelige situatie op de rand van het strafschopgebied schoot de Spanjaard de bal ineens achter Iraizoz en kort daarna kreeg hij een uitgelezen kans op zijn derde van de avond. Na een hard schot van Christian Fuchs kwam de bal bij Raúl terecht, die zijn lob net naast het doel zag belanden.

Athletic keerde echter met een overwinning huiswaarts en had dat voor een deel te danken aan Mathias Schober. De reservedoelman verving in de rust Hildebrand en ging niet vrijuit bij twee Baskische treffers in de tweede helft. In de 73ste minuut reageerde hij weifelend bij een hoekschop, die door Llorente werd ingekopt. En acht minuten later tikte hij een schot van Susaeta voor de voeten van Óscar de Marcos, die de 2-3 kon binnenlopen.

Die treffers kwamen keihard aan bij Schalke, want in de minuten daarna kon Athletic nog uitlopen naar een ruimere overwinning. Aan de andere kant kregen Huntelaar (paal) en Raúl (schot gered door Iraizoz) in de slotfase ook nog kansen op de 3-3, maar het slotakkoord was voor de Basken. De ploeg van trainer Marcelo Bielsa won met 4-2 door een vlot uitgevoerde counter, die werd afgemaakt door Iker Muniain op aangeven van Susaeta. Foto: VI Images