Ook offensief presteert Oranje zwaar ondermaats

Reacties

Na de 2-3 oefennederlaag tegen Mexico werd de verdediging van Oranje hard aangepakt. Een blik op de statistieken laat echter ook de andere kant van de medaille zien.

Ook offensief presteert Oranje zwaar ondermaats

Nederland kwam in de vijf interlands onder Guus Hiddink slechts zes keer tot scoren. Bedroevend weinig voor een land dat op het WK van afgelopen zomer in één wedstrijd nog vijf keer scoorde tegen toenmalig wereldkampioen Spanje (1-5).

Op het WK was Arjen Robben vaak de man die in een wedstrijd die op slot zat de beslissing kon forceren met een goal of dribbel. Daarom werd zijn terugkeer van een blessure voor het duel met Kazachstan (3-1) luid toegejuicht. Na de dompers tegen Italië en Tsjechië (2-0 en 2-1) zou Robben een einde kunnen maken aan de problemen. Het valt tot nu toe tegen, want Robben staat al acht interlands droog. Zijn laatste goal dateert van 18 juni, toen hij bijdroeg aan de 2-3 overwinning op Australië.

Gisteren tegen Mexico had Robben het ook moeilijk. Doordat de Mexicanen met drie centrale verdedigers én twee vleugelverdedigers speelden, stond Robben in balbezit vaak tegenover twee tegenstanders, terwijl hij bij balverlies vaak meehielp om de buitenste verdediger van Mexico af te stoppen. Robben kreeg in De Arena één grote kans, maar kreeg de bal van dichtbij niet in het doel.

De magere productie van Robben staat niet op zichzelf. Wesley Sneijder, doorgaans de meest offensieve middenvelder, maakte tegen Mexico met een schitterende volley pas zijn tweede doelpunt voor Oranje dit kalenderjaar, waarin tot nu toe zestien interlands werden afgewerkt. Klaas-Jan Huntelaar kreeg tegen de Mexicanen zijn langverwachte kans in de basis, maar miste een opgelegde mogelijkheid en kan met twee treffers in 2014 voor Oranje ook geen geweldig moyenne overleggen, hoewel hij voor die productie veel minder minuten nodig had dan andere internationals.

Topscorer Blind
Dat Daley Blind (twee goals) van de spelers die tegen Mexico in actie kwamen gerekend over de afgelopen tien interlands van Oranje gedeeld topscorer is, spreekt boekdelen. Net als Blind maakten ook Sneijder en Huntelaar in de afgelopen tien interlands twee goals. Ibrahim Afellay, Stefan de Vrij, Georginio Wijnaldum, Leroy Fer en Memphis Depay maakten er allen één.

De statistieken bevestigen de woorden van Guus Hiddink en Arjen Robben, die het na de oefennederlaag tegen Mexico te makkelijk vonden om de schuld af te schuiven op de defensie. 'Ook in de aanval maken we domme fouten', sprak Robben. 'We hadden er wel een paar in mogen schoppen.' Hiddink constateerde hetzelfde: 'We hebben heel veel kansen gecreëerd, er hadden er daarom ook wel twee extra in gemogen.'

Zondag tegen Letland kan Hiddink in elk geval weer beschikken over zijn enige international die in de laatste interlands met enige regelmaat het net wist te vinden. Robin van Persie was in zijn afgelopen tien duels vijf keer trefzeker. Verlost de captain Oranje van zijn doelpuntentekort?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.