Ook namen Messi en Platini duiken op in Panama Papers

Reacties

In de uitgelekte documenten waardoor FIFA-official Juan Pedro Damiani zondagavond in opspraak is geraakt, passeren ook Lionel Messi en Michel Platini de revue. De aanvaller van Barcelona en geschorste voorzitter van de UEFA worden in de zogeheten Panama Papers in één adem genoemd met de Russische president Vladimir Putin en filmster Jackie Chan.

Ook namen Messi en Platini duiken op in Panama Papers

Zondagavond werd al bekend dat de FIFA een onderzoek is gestart naar Damani. De Uruguayaanse rechter werkte namelijk voor zeven bedrijven van de geschorste FIFA-functionaris Eugenio Figueredo. De voormalige vice-voorzitter van de wereldvoetbalbond wordt verdacht van corruptie en zit sinds mei vorig jaar vast wegens een aanklacht voor fraude en witwaspraktijken. Nu blijkt dat de gelekte Panama Papers ook de namen Messi en Platini bevatten.

De door een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten verkregen documenten tonen aan dat sommige voetballers offshore-bedrijven gebruiken om opbrengsten van portretrechten weg te sluizen. In een lopende belastingzaak in Spanje moeten Messi en zijn vader Jorge zich al verantwoorden voor het niet aangeven bij de belasting van ruim vier miljoen euro. Het duo zou dat geld bij bedrijven in Belize en Uruguay hebben gestald. Nu blijkt dat ook het Panamese Mega Star Enterprises hun eigendom is.

Platini zou vanaf het jaar dat hij voorzitter van de UEFA werd (2007) eveneens gebruik hebben gemaakt van de diensten van het advocatenkantoor Mossack Fonseca om een bedrijf te leiden dat gevestigd is in Panama. De Franse oud-international, die zes jaar is geschorst voor het aannemen van circa 1,8 miljoen euro van de eveneens geschorste oud-FIFA-preses Sepp Blatter, heeft via zijn communicatie-afdeling laten weten dat al zijn financiën en eigendommen sinds 2007 bekend zijn bij de Zwitserse autoriteiten.

Messi en Platini zijn niet de enigen die door de Panama Papers in verlegenheid worden gebracht. In totaal worden circa twintig topvoetballers van onder meer Barcelona, Manchester United en Real Madrid genoemd samen met andere publieke figuren zoals president Putin en acteur Jackie Chan. Ook diverse (oud-)eigenaren van clubs als Internazionale en Boca Juniors staan op de lijst. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.