Ook laatste Nederlander weg uit top Ajax Cape Town

Reacties

Corné Groenendijk is niet langer hoofd opleiding bij Ajax Cape Town, hij vervulde deze functie sinds medio 2011. De Utrechter vertrok na een verschil van inzicht met de Zuid-Afrikaanse clubleiding, waarmee de laatste Nederlander is vertrokken uit de top van de satellietclub van Ajax.

Ook laatste Nederlander weg uit top Ajax Cape Town

Groenendijk was naast hoofd opleidingen ook het enige uitvoerend bestuurslid namens Ajax in Kaapstad, Jeroen Slop en Marc Overmars vervullen een niet uitvoerende functie. Ajax Amsterdam bezit 51 procent van de aandelen van Cape Town, de overige 49 procent is in handen van de familie Efstathiou, die medio 2013 als winnaar uit de strijd kwam in een machtsstrijd met de broers John en George Comitis.

Ajax ziet Cape Town vooral als opleidingsclub, de lokale aandeelhouders denken daar anders over. Daarnaast vertrokken de afgelopen jaren enkele grote talenten transfervrij bij Cape Town na mislukte onderhandelingen met de Zuid-Afrikaanse clubleiding. Dat zorgde voor discussies binnen het bestuur en leidde uiteindelijk het vertrek van Groenendijk in.

Cruijff
Clubadviseur Johan Cruijff was vorige week maandag kritisch op de manier waarop invulling werd gegeven aan de samenwerking met Cape Town. 'Eerst moet de vraag worden gesteld of er binnen de club wel alles aan gedaan is om de huidige knelpunten op te lossen. Dan bedoel ik niet alleen de opleiding maar ook de samenwerking met clubs als Ajax Cape Town', schreef Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

CEO Ari Efstathiou wijt het vertrek van Groenendijk aan 'disciplinaire redenen'. De verbintenis van Groenendijk, die onder contract staat in Amsterdam en slechts gestationeerd was in Kaapstad, loopt echter gewoon door. Hij werkt nu op jeugdcomplex De Toekomst.

Vanuit Amsterdam was er veel waardering voor het werk van Groenendijk bij Cape Town. Dat er veel talent rondloopt in Kaapstad onderstreepte de satellietclub van Ajax in 2013 door onder leiding van Groenendijk de Copa Amsterdam te winnen. Een jaar later was Cape Town op dat internationale jeugdtoernooi voor A-junioren met 1-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Ajax.

Van het huidige basiselftal van Ajax Cape Town, dat vijfde staat in de Zuid-Afrikaanse Premier League, komen er acht à negen voort uit de eigen opleiding. De achttienjarige verdediger Rivaldo Coetzee, die Steven Pienaar afloste als jongste debutant in Bafana Bafana, geldt als het grootste groeibriljant van Cape Town.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.