Ook Everton verkijkt zich in slotfase op Sporting

Everton had de kans een voorschot te nemen op een plaats in de achtste finale van de Europa League. Sporting Lissabon scoorde echter weer eens in de slotfase en verliet Goodison Park met een overkomelijke 2-1 nederlaag.

Buiten een schot van Marat Izmailov op de paal liet Sporting 85 minuten lang erg weinig zien. De Portugezen speelden behoudend en raakten soms al de kluts kwijt als Everton druk zette op de opbouwende verdedigers. In de laatste vijf minuten veranderde het perspectief ten gunste van Sporting.

Everton-invaller Jack Rodwell speelde slordig terug op Sylvain Distin, die zich vervolgens verslikte in Liédson. De Franse verdediger kon de aanvaller alleen af stoppen ten koste van een overtreding in het strafschopgebied. Distin werd met een rode kaart zwaar bestraft. Daar had Miguel Veloso geen boodschap aan. Hij benutte de penalty feilloos: 2-1.

Zo eindigde de avond teleurstellend voor Everton. De Engelsen koesterden lange tijd een 2-0 voorsprong. In de 35ste minuut rondde Steven Pienaar fraai af na een knappe hakbal van Tim Cahill. Vlak na rust hinderde diezelfde Cahill doelman Rui Patrício en kon Distin van dichtbij de bal in het lege doel werken.

Het was niet voor het eerst dit seizoen dat Sporting in Europees verband in de slotfase toesloeg. FC Twente en SC Heerenveen lieten ook op de valreep een goed resultaat tegen de Portugezen uit handen glippen. Everton en Sporting treffen elkaar volgende week donderdag voor de return in Lissabon.

Overigens ontbrak John Heitinga bij Everton. De verdediger mag namens de Engelse club niet in actie komen in Europese wedstrijden, omdat hij al met Atlético Madrid actief was.