Ook Di María kan Van Gaal niet aan eerste zege helpen

Manchester United zit na drie competitieduels nog altijd zonder zege. Uit tegen Burnley kon Louis van Gaal zijn wankelende elftal niet naar een overwinning loodsen: 0-0.

Na teleurstellende resultaten tegen Swansea City (1-2 verlies), Sunderland (1-1) en MK Dons (4-0 onderuit in de League Cup) was uit tegen Burnley alle hoop bij Manchester United gevestigd op recordaankoop Ángel di María. De Argentijn, die voor 75 miljoen euro overkwam van Real Madrid, mocht direct in de basis beginnen als controlerende middenvelder en stelde op die positie niet teleur.

Di María was met zijn dribbels en passes bij bijna al het aanvallende gevaar van United betrokken en was daarmee een zeldzaam lichtpuntje in het elftal van Van Gaal, dat opnieuw zwaar teleurstelde. De Britse driemansdefensie van United had opnieuw grote moeite om in de opbouw de juiste keuzes te maken, waardoor het aanvallende trio – Juan Manuel Mata, Wayne Rooney en Robin van Persie – nauwelijks in gevaarlijke posities bereikt kon worden.

Robin van Persie had het tegen Burnley erg lastig. Hij werd slechts twee keer aangespeeld in kansrijke positie, alvorens hij in de 73ste minuut werd gewisseld.

Als dat wel gebeurde, dan stond aanwinst Di María aan de basis van. Na een kwartier speelde hij met een geweldige pass Van Persie vrij in het strafschopgebied, maar de Nederlandse spits kreeg de bal niet langs doelman Tom Heaton. Vlak na rust werd Van Persie opnieuw in kansrijke positie aangespeeld, na een dribbel van Di María, maar dit keer werd zijn inzet vlak voor de doellijn weggehaald door Dean Marney.

Inspiratieloos
Verder oogde United inspiratieloos. Van Gaal beklaagde zich al eerder over het spel van zijn ploeg in balbezit en daar kwam tegen de promovendus geen verbetering in. Burnley, dat 29 duels op rij in de Premier League het doel niet schoon had weten te houden, bleef moeiteloos overeind en kreeg zelfs kansen op de overwinning. Al in de vierde minuut was David Jones het dichtst bij de openingstreffer met een vrije trap op de lat.

In de slotfase leek United toch nog een uitgelezen kans op de zege te krijgen, toen Ashley Barnes hands maakte in het strafschopgebied na een schot van Ashley Young. Scheidsrechter Chris Foy weigerde echter de bal op de stip te leggen, waardoor Burnley ontsnapte. Een en ander tot woede van de United-spelers.

Met het doelpuntloze gelijkspel volgt een nieuwe domper in de moeizame beginperiode van Van Gaal bij United. De zorgen van de Nederlandse manager werden nog vergroot doordat Di María en Mata met lichte klachten het veld verlieten. Van Gaal kan eigenlijk geen nieuwe mensen gebruiken in zijn al overvolle ziekenboeg. Zeker is dat Daley Blind, die overstapt van Ajax, niet in een gespreid bedje terechtkomt.