Ontwikkeling Afrikaans voetbal blijft prioriteit voor FIFA

Reacties

Tijdens een werkbezoek door Afrika heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantino nog maar eens herhaald dat hij met de wereldvoetbalbond vol inzet op de ontwikkeling van het Afrikaanse voetbal. De 46-jarige Zwitser, die afgelopen zondag precies een jaar geleden tot opvolger van Sepp Blatter werd verkozen, zegt daarmee zijn verkiezingsbelofte na te komen.

Ontwikkeling Afrikaans voetbal blijft prioriteit voor FIFA

Na een bezoek aan Zimbabwe, Zuid-Afrika en Uganda was Infantino nu in Ghana. In Accra werd hij allereerst gevraagd naar het toekomstige XL-WK. Infantino kreeg in januari zijn zin: vanaf 2026 nemen er liefst 48 landen deel aan het WK. Uiteraard kwam in Afrika het aantal startbewijzen ter sprake. De Afrikaanse bonden zetten immers in op een verdubbeling. In 2014 waren er vijf landen uit Afrika aanwezig in Brazilië en ook in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) is dat de verdeling. 'Maar Afrika zal minimaal zeven landen krijgen', kondigde Infantino alvast aan, al gaf hij daarbij wel aan dat de definitieve verdeling nog onderwerp van gesprek is.

In Uganda had de Zwitser eerder deze week nog maar eens benadrukt ook met geld over de brug te komen. Hij wees daarbij op de jaarlijkse 25 miljoen euro die er tot zijn tijd in het Afrikaanse voetbal werd gestoken. In het voorbije jaar was dat een kleine negentig miljoen euro en de FIFA-preses kondigde aan dat jaarlijkse bedrag zo te houden.

'Ik heb bij mijn aantreden al gezegd dat ik Afrika als een van de grootste prioriteiten zie', aldus Infantino, die benadrukte dat hij die belofte dus nakwam en op diverse belangrijke functies binnen de wereldvoetbalbond Afrikaanse afgevaardigden installeerde. 'Afrika heeft het talent en de passie voor voetbal. Het continent zal de vruchten plukken van ons beleid. Ik hoop dat we ooit een Afrikaanse wereldkampioen zullen krijgen', zo maakte Infantino zich eerder deze week al populair.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.