Ontslagen manager Di Canio laat Sunderland gewond achter

Met een ruime 3-0 nederlaag tegen West Bromwich Albion kwam er afgelopen weekend een einde aan het tijdperk van Paolo Di Canio bij Sunderland. De Italiaan, wiens beruchte werkwijze eens treffend omschreven als 'management by hand grenade', laat een ontwortelde club achter.

Ontslagen manager Di Canio laat Sunderland gewond achter

Di Canio werd op 31 maart manager van Sunderland en liet geen dag onbenut om de club volledig te hervormen. Spelers die zich naar Di Canio's maatstaven onprofessioneel gedroegen, werden zonder pardon uit de selectie gezet. Phil Bardsley kwam die twijfelachtige eer als eerste toe. De verdediger werd weggestuurd omdat hij werd betrapt in een casino. Vele andere spelers werden daarna nog 'slachtoffer' van Di Canio's merkwaardige gedragsregels. Zo verbood de manager het drinken van koffie en cola en het nuttigen van ketchup en mayonaise. Ook zingen onder de douche werd door Di Canio als hoofdzonde gezien.

Een andere speler die niet aan de idealen van Di Canio voldeed, stond zaterdag aan de basis van het ontslag van de manager. Stéphane Sessegnon werd op de slotdag van de transfermarkt aan West Bromwich Albion verkocht, nadat Di Canio hem had afgeschreven op basis van zijn 'niet toegewijde' lichaamstaal. In dienst van West Brom toonde Sessegnon zich afgelopen zaterdag bijzonder toegewijd, door tegen zijn ex-werkgever een ijzersterke partij af te leveren én de score te openen. Vierentwintig uur later werd Di Canio, die na de verliespartij tegen West Brom op het veld de confrontatie met boze supporters verbaal aanging, ontslagen.

'Misschien speelt er veel meer'
'Het is een erg vroeg ontslag, misschien zelfs te vroeg', aldus Niall Quinn, oud-voorzitter en manager van Sunderland. 'De club heeft Di Canio afgelopen zomer volop gesteund door hem de vrije hand te geven op de transfermarkt. In dat licht had ik er zelf waarschijnlijk voor gekozen hem langer de kans te geven, maar misschien speelt er achter de schermen wel veel meer, waardoor een ontslag onvermijdelijk was geworden. Dat komt de komende dagen ongetwijfeld naar buiten.'

Di Canio had dertien officiële duels de leiding over Sunderland. Hij won er drie, waaronder de wedstrijd op bezoek bij rivaal Newcastle United (0-3) eind vorig seizoen. Dit seizoen won Sunderland onder Di Canio geen enkel competitieduel, waardoor The Black Cats na vijf wedstrijden laatste staan.

Ingrijpend
Hoewel het tijdperk-Di Canio nu ten einde is, zal Sunderland de consequenties van zijn korte maar bijzonder ingrijpende regeerperiode nog lang blijven voelen. Di Canio haalde de afgelopen zomer liefst dertien spelers naar het Noord-Oosten van Engeland, waarvan het leeuwendeel langlopende contracten kreeg.  De opvolger van Di Canio zal zich dan ook moeten behelpen met een selectie waarin de hand van één van de meest spraakmakende managers aller tijden nog jarenlang te herkennen is. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen