Ontslag Taboga nieuwe wending in Oostenrijks schandaal

De matchfixingzaak rond Dominique Taboga (foto) heeft een nieuwe wending genomen. Waar de 31-jarige verdediger van SV Grödig eerder louter de rol van slachtoffer leek te hebben, heeft de Oostenrijkse Bundesliga-club 'in goed overleg' met de speler nu diens contract ontbonden.

Ontslag Taboga nieuwe wending in Oostenrijks schandaal

Aanleiding is dat Taboga heeft toegegeven dat hij vorig seizoen vier ploeggenoten heeft geprobeerd te bewegen tot matchfixing. Maandag deed Taboga juist nog aangifte bij de politie, omdat hijzelf tot wedstrijdmanipulatie zou zijn gedwongen door drie mannen, onder wie naar verluidt voormalig Oostenrijks international Sanel Kuljic.

De oorspronkelijke lezing was dat Taboga niet wilde meewerken en vervolgens onder bedreiging van een vuurwapen een bekentenis van matchfixing op video moest opnemen. Ook zou hij 87 duizend euro hebben moeten betalen. Dinsdag, tijdens de overdracht van een deel van dat geld, greep de politie in.

Dat Taboga nu niet langer speler van Grödig is, komt doordat drie ploeggenoten na het horen van het nieuws naar directeur Christian Haas zijn gestapt met de boodschap dat de verdediger hen vorige winter vroeg mee te werken aan wedstrijdmanipulatie. Het bleef overigens bij een poging daartoe.

'De spelers dachten aanvankelijk dat het een grap was, ze namen het daarom niet serieus', vertelt Haas in gesprek met Oostenrijkse media. Dat ze nu alsnog openheid van zaken hebben gegeven, heeft vooralsnog geen consequenties voor het trio. Ook Taboga blijft voorlopig op vrije voeten. De Oostenrijkse politie blijft hem als slachtoffer en niet als verdachte beschouwen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen