Ontslag dreigt voor Rutten na nederlaag PSV bij NAC

PSV heeft opnieuw een cruciale wedstrijd in de titelstrijd verloren. Op bezoek bij NAC Breda ging de ploeg van trainer Fred Rutten met 3-1 onderuit. Door de vierde nederlaag in de laatste vijf officiële wedstrijden neemt de druk op de PSV-coach verder toe en dreigt een ontslag.

Om het tij te keren startte PSV met Georginio Wijnaldum, Wilfred Bouma, Przemyslaw Tyton en Erik Pieters in de basis. De door Rutten doorgevoerde transformaties leverden al snel succes op. Na vijf minuten handelde Nourdin Boukhari bij een balaanname in zijn eigen zestienmetergebied veel te traag, waardoor Stanislav Manolev de bal van zijn voet kon pikken. Georginio Wijnaldum schoot vervolgens hard raak, NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar zag de bal door zijn benen in het doel verdwijnen.

Lang hield PSV de voorsprong niet vast. Al na twaalf minuten was het Santi Kolk die de gelijkmaker voor zijn rekening nam. Na goed voorbereidend werk van Youssef El-Akchaoui kon de aanvaller binnenschieten: 1-1. Vier minuten later toonde de defensie van PSV ook in deze samenstelling uiterst wankel te zijn. Anthony Lurling mocht zomaar het zestienmetergebied binnen dribbelen en kon zonder dat hem een strobreed in de weg werd gelegd raak schieten.

In de slotfase van het eerste bedrijf kreeg PSV nog twee teleurstellingen te verwerken. Wijnaldum miste een levensgrote kans door de bal voor een leeg doel precies tegen Eric Botteghin aan te schieten. De Braziliaan kon zo, tot zijn eigen verbazing, op de lijn redding brengen. Even later moest PSV met tien man verder omdat Manolev zijn tweede gele kaart kreeg van arbiter Danny Makkelie. Het was voor de Bulgaar al zijn elfde (!) gele kaart van het seizoen.

Na de onderbreking liep NAC verder weg bij PSV. Uitblinker Lurling bracht op fraaie wijze Kolk in stelling. De aanvaller hoefde alleen maar zijn hoofd tegen de voorzet te zetten om Tyton te passeren.

Waar NAC door de riante marge op rozen leek te zitten, werd het door een domme actie van Robbert Schilder nog enigszins spannend. Hij werd voor een veel te late sliding op de achillespezen van Dries Mertens bestraft met een rode kaart.

Ook met tien tegen tien kon PSV geen vuist meer maken, waardoor NAC nog maar eens aantoonde een van de Angstgegners van de Eindhovenaren te zijn. Sinds 2006 werd er door PSV niet meer gewonnen in Breda. Erger voor PSV is dat het kampioenschap verder uit het zicht verdwijnt. AZ kan bij winst zondag het gat tot vier punten laten toenemen, FC Twente kan op drie punten voorsprong (met een wedstrijd minder) komen. Ajax heeft bij een overwinning op RKC een punt meer, terwijl SC Heerenveen over hetzelfde aantal punten beschikt. Foto: VI Images