'Ontslag Capello kost Russische bond 22 miljoen euro'

Reacties

Als de Russische bond (RFS) besluit bondscoach Fabio Capello te ontslaan, dan moet de Italiaanse trainer zijn volledige resterende salaris ter waarde van circa 22 miljoen euro uitbetaald krijgen. Dat blijkt uit informatie die in handen is van de Russische krant Sport Express.

'Ontslag Capello kost Russische bond 22 miljoen euro'

De positie van Capello staat na de 1-0 thuisnederlaag tegen Oostenrijk in de EK-kwalificatie zwaar onder druk. Woedende Russische fans omringden Vitaliy Mutko, de minister van Sport, met het verzoek Capello de laan uit te sturen. Aan de hand van de 68-jarige bondscoach staat Rusland teleurstellend derde in Groep G, op acht punten van koploper Oostenrijk en vier van nummer twee Zweden.

Het kost de Russische bond echter een fortuin om de samenwerking met Capello te verbreken. De ex-trainer van AC Milan, Real Madrid, Juventus, AS Roma en de Engelse nationale ploeg heeft nog een contract tot de zomer van 2018 en verdient jaarlijks zeven miljoen euro netto. En, zo weet Sport Express, bij een ontslag krijgt Capello zijn volledige salaris mee als oprotpremie.

Om de Russische bond een handje te helpen hebben supporters inmiddels een website opgericht om geld in te zamelen voor het ontslag van Capello, die volgens Russische kranten zelf gewoon wil aanblijven. De Italiaan had eerder op een vertrek kunnen aansturen, toen de bond maandenlang niet in staat was zijn miljoenensalaris te betalen.

Fabio Capello en Guus Hiddink schudden elkaar in mei 2009 de hand als bondscoach van Engeland en manager van Chelsea. Capello kan een voorbeeld nemen aan Hiddink, die zich via de achterdeur plaatste voor het EK 2008.
Fabio Capello en Guus Hiddink schudden elkaar in mei 2009 de hand als bondscoach van Engeland en manager van Chelsea. Capello kan een voorbeeld nemen aan Hiddink, die zich via de achterdeur plaatste voor het EK 2008.

In Rusland wordt de situatie van Capello inmiddels al vergeleken met die van Guus Hiddink acht jaar geleden. De huidige bondscoach van Oranje dreigde destijds het EK in Oostenrijk en Zwitserland ook mis te lopen, maar ontsnapte doordat Engeland op de laatste speeldag thuis met 3-2 verloor van Kroatië. Op het eindtoernooi haalde Rusland ten koste van Nederland (3-1 na verlenging) de halve finale.

De salarissen van Capello en zijn Nederlandse voorganger waren volgens de gegevens van Sport Express ook vergelijkbaar. Hiddink verdiende tussen 2006 en 2010 eveneens zeven miljoen euro per jaar, zij het bruto. Dick Advocaat kreeg in de jaren erna zes miljoen euro netto van de Russische bond. Ook de peperdure hotelkamers van de bondscoaches werden door de RFS betaald.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.