Ontketende Dzeko leidt Roma bij de gratie van Totti

Reacties

Edin Dzeko maakte zondag tegen Pescara (3-2) zijn vijfde doelpunt in drie dagen tijd. De Bosnische spits van AS Roma is bezig aan een ongekend productief seizoen en neemt zijn ploeg bij de hand.

Ontketende Dzeko leidt Roma bij de gratie van Totti

Met zeventien treffers in twintig officiële duels voor de Romeinen dit seizoen moet Dzeko alleen Edinson Cavani en Lionel Messi (achttien goals in alle competities) voor zich laten in Europa. De dertigjarige spits houdt Roma met zijn scoringsdrift in het spoor van koploper Juventus, die zondag opvallend onderuit ging tegen Genoa (3-1). In Rome wordt stiekem gedroomd van een nieuwe Scudetto.

Dzeko is niet het prototype held. Hij heeft niet de sierlijkheid van Serie A-iconen als Francesco Totti of Alessandro Del Piero, het natuurlijke instinct van Filippo Inzaghi of de leepheid van Antonio Di Natale. Maar hij toont zich wel een steeds completere aanvalsleider. Met zijn linker, rechter of met zijn hoofd; elke bal die Dzeko momenteel aanraakt verdwijnt tegen de touwen.

De enorme trefzekerheid van Dzeko is opmerkelijk. Met zijn twaalf treffers in veertien Serie A-wedstrijden heeft hij zijn productie van de afgelopen twee jaargangen bij elkaar al geëvenaard. De 1.92 meter lange spits leidde VfL Wolfsburg in 2009 met 26 competitietreffers naar het eerste kampioenschap ooit in Duitsland, maar kon na zijn miljoenentransfer naar Manchester City nooit écht zijn stempel drukken. Dzeko maakte in Engeland weliswaar 72 goals in 189 duels, door de enorme concurrentiestrijd was hij echter nooit zeker van een basisplaats.

Bij Manchester City was Edin Dzeko, met name vanwege de aanwezigheid van Sergio Agüero, nooit zeker van een basisplaats.
Bij Manchester City was Edin Dzeko, met name vanwege de aanwezigheid van Sergio Agüero, nooit zeker van een basisplaats.

In 2015 week de spits daarom uit naar Rome voor een huurperiode bij de Giallorossi. Ook in zijn eerste jaar in Italië liet Dzeko met acht goals in 31 competitiewedstrijden geen onuitwisbare indruk achter. Zijn trainer Luciano Spalletti had daar een logische verklaring voor. 'Het is voor iedereen moeilijk om bij Roma voor een plaats te strijden met Totti en om met hem vergeleken te worden', aldus de trainer over de veertigjarige clublegende. 'Maar het publiek begint hem steeds meer te accepteren. Hij is een totaalvoetballer en neemt nu de verantwoordelijkheid die hoort bij het sterrendom.'

Het is niet makkelijk om de schoenen van Totti te vullen, maar Dzeko heeft grote voeten. Met name de eerste van zijn drie treffers in het Europa League-duel met Viktoria Plzen (4-1) was van grote klasse. Na een fraaie solo rondde de aanvaller genadeloos af vanuit een schier onmogelijke hoek. Zelfs Totti, die - deels door zijn leeftijd, deels door Dzeko - nog maar zelden aan spelen toekomt bij Roma, knikte goedkeurend.

Het was symbolisch voor de wisseling van de wacht in de Romeinse aanval. Het contract van Totti loopt in de zomer af en hoewel de veertigjarige maestro nog niet aan stoppen denkt, zal hij gerust zijn bij de gedachte dat zijn grote liefde in goede handen is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.