Ontketend Atlético zet reuzenstap richting kwartfinale

Atlético Madrid staat al met anderhalf been in de kwartfinale van de Champions League. In Duitsland werd met 2-4 gewonnen van Bayer Leverkusen.

De tweestrijd tussen de nummer acht van Duitsland en de nummer vier van Spanje, was een kopie van de achtste finale van twee seizoenen geleden. Destijds wonnen beide ploegen in eigen huis met het kleinst mogelijke verschil en moesten strafschoppen een winnaar aanwijzen. Uiteindelijk was Atlético de meest gelukkige.

Leverkusen-trainer Roger Schmidt beloonde de pas zeventienjarige Kai Havertz met een basisplaats en schreef daarmee voetbalgeschiedenis. Het was voor het eerst dat een speler geboren na de Champions League-finale van 1999, een basisplaats had op het miljoenenbal. Collega Diego Simeone deed op zijn beurt een beroep op doelman Miguel Ángel Moyà, aangezien Jan Oblak nog altijd niet fit genoeg was.

Het waren de Spanjaarden, in de poulefase nog spelend tegen PSV, die het initiatief namen. Na amper twaalf minuten was Antoine Griezmann dicht bij de openingstreffer maar de aanvaller vond doelman Bernd Leno op zijn pad. In de nastoot was het de Braziliaan Wendell die bijna zijn eigen doelman verschalkte. Zijn poging om een voorzet van de linkerkant onschadelijk te maken, belandde op de lat.

Vijf minuten later was het wel raak. Het was Saúl Ñíguez die Kevin Kampl voorbij liep en aan de rand van het zestienmetergebied zijn linkerbeen zocht. De pas 22-jarige middenvelder krulde vervolgens de bal knap in de verre kruising. Zo was het de man die in Eindhoven tegen PSV ook al trefzeker was, die de score opende.

Saúl met de openingstreffer namens Atlético Madrid.

Nog binnen het half uur was het Spaanse feestje compleet. Na een misser van Aleksander Dragovic, de Oostenrijker schatte een hoge bal compleet verkeerd in, kon Kevin Gameiro er op snelheid uitkomen. De Fransman liep door richting het zestienmetergebied en wachtte vervolgens net zolang totdat zijn kompaan Griezmann opdook. Deze kon vervolgens vrij eenvoudig zijn vierde Champions League-treffer van het seizoen binnenschieten.

Pas na de tweede treffer van Atlético toonde Leverkusen enig teken van leven. Met dank aan Koke, die in navolging van Wendell dicht bij een eigen doelpunt was. Een minuut later moest Moya handelend optreden na een knap schot van Kevin Kampl. Griezmann had niet veel later het duel in het slot moeten gooien maar hij miste op aangeven van Gameiro.

Werkelijk uit het niets kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. Amper drie minuten nadat de beide teams weer op het veld stonden, lag de bal achter Moyà. Na een geslaagde aanval, waarbij Kampl met een heerlijke pass een hoofdrol opeiste, was het Karim Bellarabi die de aansluitingstreffer produceerde: 1-2.

Kort daarna leek Gameiro de 1-3 te maken, maar zijn inzet belandde op de lat. Toch kreeg de Fransman, misschien wel de beste man op het veld, even later waar hij recht op had. De aanvaller werd buiten het strafschopgebied gevloerd door de ongelukkig spelende Dragovic. De dienstdoende arbiter, William Collum, zag er echter een strafschop in. Het was Gameiro zelf die het buitenkansje verzilverde.

Toch waren de Duitsers nog altijd niet gezien. Leverkusen was niet in staat om een vuist te maken, maar kwam er zo nu en dan gevaarlijk uit. Zo ook via Julian Brandt. De middenvelder stoomde op aan de linkerkant en gaf een voorzet op vijf meter van het doel. Doelman Moyà wilde de bal verwerken maar bokste het leder tegen het bovenbeen van Stefan Savic. Knullig verdween de bal in eigen doel. Het betekende 2-3 met nog twintig minuten te spelen.

Invaller Fernando Torres kopt de 2-4 binnen.

De thuisploeg zette aan en was via Javier Hernández dicht bij de gelijkmaker. De verder onzichtbare aanvaller zag tot twee keer toe een poging van de doellijn worden gehaald. Atlético werd teruggedrongen maar werd in de counter gevaarlijk. Uiteindelijk was het de ingevallen Fernando Torres die een voorzet van Koke binnenkopte.

Atlético zet met de 4-2 overwinning een reuzenstap richting de kwartfinale van de Champions League. Leverkusen krijgt op 15 maart nog een kans om de smadelijke nederlaag ongedaan te maken.