Ontketend Ajax ontvangt geliefde opponent FC Groningen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Ajax en FC Groningen verzorgen het sluitstuk van speelronde vijftien.

Ontketend Ajax ontvangt geliefde opponent FC Groningen
Speelronde: 15
Aftrap: zondag 4 december, 16.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

• Ajax evenaarde tijdens de voorbije speelronde het puntentotaal van koploper Feyenoord. De hoofdstedelingen zijn inmiddels al achttien officiële wedstrijden ongeslagen. Tegenstander FC Groningen is na een dramatische start bezig aan een opmars. Na veertien speelrondes stonden de noorderlingen tiende.

• Voor de 38ste keer komen Ajax en FC Groningen elkaar in Amsterdam tegen in de Eredivisie. Slechts tweemaal zorgden de noorderlingen voor een stunt door te zegevieren. Ajax trok 28 keer aan het langste eind en zeven keer bleef een winnaar uit.

• De laatste FC Groningen-zege in Amsterdam dateert uit 1994. Vlak nadat Ajax het landskampioenschap had veiliggesteld werd het 0-2 voor de bezoekers. Harris Huizingh en Ronald Hamming lieten zich fêteren als doelpuntenmaker.

• Tijdens de afgelopen seizoenen kwam FC Groningen er nauwelijks aan te pas in de hoofdstad. Extreem veelzeggend is dat de noorderlingen in de laatste acht duels in Amsterdam slechts eenmaal tot scoren kwamen, Filip Kostic in het seizoen 2013/14.

Peter Bosz zag dit seizoen nog geen enkele invaller scoren in de Eredivisie.
Peter Bosz zag dit seizoen nog geen enkele invaller scoren in de Eredivisie.

• Als we alle competities meerekenen, won Ajax zijn laatste negen officiële duels voor eigen publiek. De laatste keer dat de Amsterdammers de 'kaap van de tien' rondden, was in 2003. Destijds bleef Ajax zelfs dertien thuiswedstrijden achtereen zonder verliesbeurt.

• Tijdens de eerste veertien speelrondes scoorde geen enkele invaller van Ajax. Dit gold verder alleen voor laagvlieger Roda JC Kerkrade.

• FC Groningen is met tien punten uit de laatste vijf wedstrijden bezig aan een sterke reeks. Alleen Ajax en PSV (beide elf punten) deden het beter in de voorbije vijf duels. FC Groningen pakte in de eerste negen wedstrijden van dit seizoen slechts zes punten.

• Tom van Weert is de afgelopen weken op dreef. De FC Groningen-aanvaller was in de laatste vier speelrondes bij vijf goals direct betrokken met vier doelpunten en één assist. Alleen Ajacied Kasper Dolberg troeft Van Weert af in die periode. De Deen had een rechtstreeks aandeel in zes treffers: vier goals en twee assists.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.