Onrustig Camp Nou schreeuwt om Alexis Sánchez

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de 34ste speelronde is dat het duel tussen Barcelona en Athletic de Bilbao van zondag (21.00 uur).

Onrustig Camp Nou schreeuwt om Alexis Sánchez

Barcelona

Klassering: 3de plaats (78 punten uit 33 duels)
Vorm: W-W-W-W-V

¿Qué le pasa a Messi? Het is crisis bij Barcelona. Na drie opeenvolgende nederlagen en weinig inspirerende optredens van Lionel Messi, heeft de onrust in Camp Nou vanzelfsprekend grootse vormen aangenomen. Want na de uitschakeling in de Champions League (door Atlético Madrid) en het verlies van de bekerfinale (tegen Real Madrid) dreigt Barça nu alles te verliezen. Maar alle kritieken lijken momenteel uitsluitend in richting te wijzen van de Argentijn, die overigens in de maand maart nog aan de lopende band scoorde. Gelet op de huidige derde plaats - één punt achterstand op Real Madrid, vier op Atlético - mag Barcelona de komende duels helemaal niets meer laten liggen. De onder immens vuur liggende trainer Tata Martino moet het de komende maand bovendien stellen zonder Neymar en Jordi Alba.

Uitgelicht
Tata Martino doet er verstandig aan Alexis Sánchez voor het treffen met Athletic de Bilbao in de basis te zetten. De Chileense vedette kende een grandioze start in het kalenderjaar 2014, scoorde aan de lopende band voor Barcelona. Maar tijdens de voorbije drie verloren wedstrijden (Atlético Madrid, Granda, Real Madrid) startte Sánchez op de bank. Van de laatste vijf duels die de Blaugranas verloren, was geen enkele keer plaats ingeruimd voor Sánchez. De competitieduels met Real Sociedad (1-3) en Real Valladolid (0-1) was de aanvaller slechts invaller.

Athletic de Bilbao

Klassering: 4de plaats (62 punten uit 33 duels)
Vorm: W-G-V-W-W

Athletic de Bilbao maakt dit seizoen furore onder Ernesto Valverde, een trainer die het evangelie van Johan Cruijff verkondigt. De Bask was in de periode 1988-90 actief in Camp Nou en laat geen gelegenheid onbenut te benadrukken hoezeer hij door Cruijff beïnvloed is. Dat Valverde zelf even modern als riskant voetbal predikt, blijkt wel. Deze jaargang baarde de ex-coach van onder meer Espanyol, Olympiakos en Villarreal opzien door middenvelder Carlos Gurpegui 'vast' centraal in de achterhoede te posteren. Nog revolutionairder is Valverde's keuze om centrale middenvelder Óscar de Marcos onder meer tijdens het topduel met Real Madrid (1-1) als rechtsback op te stellen. Mede door vijf zeges en drie gelijkespelen in de laatste negen competitieduels, bezet Athletic de Bilbao 'stevig' de vierde plaats (voorsprong op de nummer vijf, Sevilla, bedraagt zes punten). Belangrijkste schakel van de voorbije weken is spits Aritz Aduriz. Met negen (!) goals in de laatste zeven competitieduels is de Bask van enorme waarde. Op de achtergrond is zelfs een lobby gestart voor een rentree in de Spaanse ploeg. Want Aduriz, in 2010 goed voor één interland, staat op vijftien competitietreffers. Daarmee is hij de meest trefzekere Spanjaard van de Primera División achter Diego Costa (Atlético Madrid).

Uitgelicht
Achterin maakt de pas negentienjarige Aymeric Laporte een sensationele ontwikkeling door. De Franse Bask, uitkomend voor de Franse ploeg Onder-21, debuteerde halverwege vorig seizoen in de hoofdmacht van Athletic de Bilbao en is sindsdien bijna onafgebroken een vaste waarde. Vorige week meldden Duitse media dat Bayern München verregaande interesse in Laporte heeft. De linksbenige verdediger heeft zijn contract onlangs verlengd tot medio 2018, waardoor zijn transfersom is vastgesteld op 36 miljoen euro. In het (recente) verleden maakten Bixente Lizarazu en Javi Martínez de overstap naar München. Maar beide keren verliepen de onderhandelingen uiterst moeizaam, dit vanwege het starre gedrag van Athletic de Bilbao.

Onderlinge historie

Als eerste club bezorgde Athletic de Bilbao dit seizoen Barcelona in competitieverband een nederlaag. De 1-0 in het nieuwe San Mamés, op 1 december jl., volgde daags na Barça's 2-1 nederlaag in de Amsterdam Arena tegen Ajax; dit was de eerste verliesbeurt voor Tata Martino in officieel verband. Maar in Camp Nou heeft Athletic de Bilbao de voorbije jaren weinig te vertellen. De laatste driepunter dateert van november 2011; het werd 1-2 dankzij goals van Ismael Urzaiz en Santi Ezquerro. In de daaropvolgende twaalf onderlinge competitiewedstrijden ging de volle winst negen keer naar Barcelona, driemaal bleef het onbeslist.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
31/03/2012 Barcelona - Athletic de Bilbao 2-0 Primera División
25/05/2012 Athletic de Bilbao - Barcelona 0-3 Copa del Rey
01/12/2012 Barcelona - Athletic de Bilbao 5-1 Primera División
27/04/2013 Athletic de Bilbao - Barcelona 2-2 Primera División
01/12/2013 Athletic de Bilbao - Barcelona 1-0 Primera División

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.