Onnodige Europese uitschakeling voor piepjong PSV

De crisis bij PSV houdt aan, want de ploeg van trainer Phillip Cocu werd donderdagavond op eigen veld uitgeschakeld in de Europa League. Chernomorets Odessa won nipt van de geplaagde Eindhovenaren (0-1).

Onnodige Europese uitschakeling voor piepjong PSV

PSV had nog een punt nodig om zich te verzekeren van een plaats in de knock-outfase van de Europa League, maar algemeen directeur Tiny Sanders baarde opzien door eerder deze week te stellen dat een jaar geen Europees voetbal misschien wel goed zou zijn voor de jonge selectie. Cocu was het daar niet mee eens en zei graag te willen winnen van Chernomorets Odessa om een einde te maken aan een zwakke periode, waarin zijn ploeg in de Eredvisie liefst zeven keer op rij niet won (vijf verlies, twee gelijk).

Cocu hield Ola Toivonen buiten de basisopstelling voor het duel met de bezoekers uit Oekraïne, terwijl de trainer vanwege blessures niet kon beschikken over Tim Matavz, Stijn Schaars en Georginio Wijnaldum. Jeffrey Bruma ontbrak vanwege een schorsing, waardoor PSV met een zeer jong en onervaren elftal begon. De gemiddelde leeftijd was nog geen 21 jaar, terwijl Mathias Zanka Jørgensen (23) de oudste speler in het basisteam was.

Dat er halverwege nog geen doelpunten waren gevallen in het Philips Stadion was opmerkelijk, aangezien beide ploegen verschillende goede mogelijkheden kregen. PSV begon fel aan de wedstrijd en deelde speldenprikken uit via Memphis Depay en Jorrit Hendrix, die op het middenveld de geblesseerde Stijn Schaars verving. Maar in de zeventiende minuut moest ook doelman Jeroen Zoet aan de bak na een schot van Olexiy Antonov. Kort daarna waren ook Depay en Hendrix weer gevaarlijk. Olexiy Gai was na ruim een half uur opnieuw dicht bij 0-1, maar Adam Maher, Hendrix en en Depay lieten in het laatste kwartier van de eerste helft na PSV een verdiende voorsprong te bezorgen.

Na de hervatting bleef de thuisploeg de bovenliggende partij, maar in de afronding blonk PSV - net als de laatste weken - allerminst uit. Maher, Luciano Narsingh en Jürgen Locadia kregen kansen, maar de bal wilde er maar niet in. Volledig tegen de verhouding in kwam Chernomorets Odessa na een klein uur op voorsprong via Dja Djedje, die schitterend binnenkopte na een voorzet van Sito Riera. PSV had nog ruim een half uur voor de gelijkmaker, maar strandde keer op keer op de uitblinkende doelman Dmytro Bezotosnyi. Net als voor rust bleven Depay en Hendrix gevaarlijk, maar zonder succes.

Cocu bracht Toivonen nog binnen de lijnen, maar ook de Zweed kon het verschil niet maken. Ook niet toen de bezoekers in de slotfase verder moesten met tien man na een rode kaart voor Riera. Het bleef bij 0-1, waardoor Chernomorets Odessa de tweede plaats in Groep B overnam van PSV en zich dus wél kwalificeerde voor de knock-outfase. Eerder verzekerde Ludogorets zich in deze poule van de groepswinst.

Cocu kan zich met zijn ploeg volledig gaan richten op de Eredivisie, aangezien de Eindhovenaren eerder al werden uitgeschakeld in de strijd om de KNVB-beker. In de competitie bezet PSV echter na zestien wedstrijden de teleurstellende tiende plaats met liefst dertien punten achterstand op koploper Vitesse. Zondag wacht het uitduel met FC Utrecht.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen