Onmachtig Ajax op eigen veld ten onder tegen ADO

VI FEIT ADO Den Haag boekte na 1962 (0-1) en 1986 (2-3) pas zijn derde Eredivisiezege op bezoek bij Ajax. De ploeg van trainer John van den Brom maakte met de 1-0 overwinning een einde aan een reeks van dertig competitiewedstrijden van de Amsterdammers waarin ze er telkens in slaagden minimaal één keer te scoren. Voor Ajax betekende de 0-1 de tweede thuisnederlaag in dit Eredivisieseizoen. Eerder verloor de ploeg van Jol al van FC Utrecht (1-2).

Ajax heeft zondagmiddag dure punten laten liggen in het duel met ADO Den Haag (0-1). De bezoekers gaven in het tweede bedrijf de op slag van rust verkregen voorsprong niet meer uit handen. Opvallend was de onmacht van de Amsterdamse aanval, hetgeen vooral Luis Suarez (foto) frustreerde.

Ajax startte zonder Eyong Enoh in de basis. De middenlinie bestond uit Demy de Zeeuw, Rasmus Lindgren en Siem de Jong. Bij ADO bleek Wesley Verhoek fit genoeg om te starten, terwijl Dmitriy Bulykin op de reservebank mocht plaatsen. Beide aanvallers herstelden deze week van een hamstringkwetsuur. De Rus viel halverwege de tweede helft in.

Ricky van den Bergh was na een fletse openingsfase verantwoordelijk voor het eerste wapenfeit. De middenvelder kon na een kapbeweging met links inschieten, maar vond Ajax-goalie Maarten Stekelenburg op zijn weg. Uit de daaropvolgende aanval werden de Amsterdammers voor het eerst gevaarlijk. Demy de Zeeuw zag doelman Gino Coutinho redding brengen.

Nadat Mounir El Hamdaoui en Suarez mooie kansen voor de thuisploeg onbenut lieten, mocht Frantisek Kubik alleen op Stekelenburg af. De flankspeler vergat echter een van zijn teamgenoten aan te spelen en besloot met een poging in het zijnet.

De grote kans voor Kubik was voor Ajax een waarschuwing. Twee minuten later viel de openingstreffer immers wel. Na een fraai uitgespeelde aanval kwam de bal bij Van den Bergh. Hij bracht met een geniale steekbal Verhoek op het randje van buitenspel in stelling. De aanvaller draaide de bal fraai in de verre kruising: 1-0.

In het tweede bedrijf ging Ajax schoorvoetend op zoek naar de gelijkmaker. De thuisploeg had weliswaar een overwicht maar werd nauwelijks gevaarlijk. Het fris spelende ADO was zelfs dichtbij de tweede treffer van de wedstrijd. Stekelenburg hield Ajax in de wedstrijd door een inzet van Lex Immers te stoppen, terwijl Verhoek een schot op de kruising zag belanden.

Een gemiste kans van De Jong was typerend voor het spel van Ajax. De Ajacied werd in kansrijke positie aangespeeld, maar raakte de bal volkomen verkeerd. Zijn poging zeilde ver naast. In de slotfase bleef zelfs een slotoffensief uit waardoor ADO gemakkelijk op de been bleef.

Door de nederlaag van Ajax bedraagt de achterstand op koploper FC Twente inmiddels vier punten. Ook PSV kan zondag verder weglopen bij de Amsterdammers. ADO behoudt de aansluiting met de subtop.