Onherkenbaar Barcelona snakt naar superioriteit Real

Reacties

In de Primera División staat zaterdagmiddag (aftrap 16.15 uur) de 232ste El Clásico op het programma. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op de strijd tussen Barcelona en Real Madrid.

Onherkenbaar Barcelona snakt naar superioriteit Real

Onderweg naar Camp Nou was het voor Real niet het moment om over de stand van zaken te denken. De Madrilenen hadden op papier alles tegen bij de Clásico op 2 april van dit jaar. Barcelona was de koploper met een voorsprong van tien punten, de ploeg die 39 officiële duels niet verloren had.

Het leek een Clásico te worden die perfect in het rijtje paste van de clashes in Camp Nou van de afgelopen jaren. Duels waarin Barça vrijwel altijd de dominante ploeg was, vaak met succes. Als de bal van voet naar voet ging bij de Catalanen, sloegen de stoppen meer dan eens door bij Real. Het snelst bij Marcelo en Sergio Ramos. Het was combineren versus counteren. Alle pijn en frustratie die Real in die wedstrijden opdeed, werd op die avond in april omgezet in vreugde toen Cristiano Ronaldo met de 1-2 Barcelona het gevoel van onoverwinnelijkheid ontnam.

Sinds die zege in april verloor Real in eigen land geen wedstrijd. Het levert Zinedine Zidane een verbluffend trackrecord op. Zizou heeft 86 punten na zijn eerste 33 wedstrijden als trainer in La Liga. Geen enkele coach deed het in het verleden beter, ook Pep Guardiola en José Mourinho niet. Zidane doet er niet hoogdravend over. Hij praat in het openbaar zelden over tactiek, lijkt het ogenschijnlijk simpel te houden en heeft ondertussen van Real een uiterst veelzijdige ploeg gemaakt. President Florentino Pérez beschreef de band tussen zijn club en Zidane deze week als een liefdesverhaal, mooi en voor eeuwig.

De kracht schuilt hem in de breedte van de selectie. Zidane roemt de teamgeest. Mindere dagen van de sterren worden door collega's opgevangen, absenties gecamoufleerd. Dat is wat Barcelona dit seizoen niet lukt. Het gemis van Andrés Iniesta doet zich ongenadig hard voelen en de afhankelijkheid van Lionel Messi, Neymar en Luis Súarez is enorm. Zo wacht back-up Paco Alcácer nog op zijn eerste doelpunt namens Barça. Ter vergelijking: voor Real scoorden dit seizoen twintig spelers, Barça heeft slechts elf doelpuntenmakers.

Onherkenbaar was Barça afgelopen zondag in Anoeta, waar het goed wegkwam met een 1-1 gelijkspel tegen Real Sociedad. Gerard Piqué was na afloop furieus, noemde Sociedad zeker op basis van mentaliteit superieur en bestempelde Real Madrid tot het beste team van Spanje.  Het resultaat was misschien nog wel de minste reden voor zorgen, het gebrek aan dominantie des te meer. De hoop is dat de van een blessure teruggekeerde Iniesta het bindmiddel is waardoor de sterren weer samenkomen.

Barça heeft El Ilusionista meer dan ooit nodig om het spel weer vorm te geven, om tegenstanders als vanouds met de rug tegen de muur te zetten. Real weet er alles van, alleen zelden is De Koninklijke in de laatste jaren zo comfortabel aan de aftrap verschenen. Bij een zege groeit de voorsprong naar negen punten. Het geeft zo vroeg in het seizoen al een extra dimensie aan de 232ste editie van El Clásico, de grootste en meest onvoorspelbare wedstrijd ter aarde. Denk maar terug aan 2 april.

Programma
Granada 03-12
13:00
Sevilla
Barcelona 03-12
16:15
Real Madrid
Leganés 03-12
18:30
Villarreal
Atlético Madrid 03-12
20:45
Espanyol
Real Betis Sevilla 04-12
12:00
Celta de Vigo
Athletic de Bilbao 04-12
16:15
Eibar
Alavés 04-12
18:30
Las Palmas
Sporting Gijón 04-12
18:30
Osasuna
Valencia 04-12
20:45
Málaga
Deportivo La Coruña 05-12
20:45
Real Sociedad
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.