Onherkenbaar AZ kan zwak Malmö FF niet verslaan

Een zwak AZ is er niet in geslaagd om Malmö FF te verslaan. Het uitduel in de Europa League eindigde in een bloedeloos 0-0 gelijkspel. De Alkmaarders haalden alleen in de laatste fase een beetje het reguliere niveau.

Onherkenbaar AZ kan zwak Malmö FF niet verslaan

Coach Gertjan Verbeek moest ietwat sleutelen aan zijn basisformatie vanwege de absentie van Niklas Moisander en Pontus Wernbloom. De AZ-coach loste het op door Ragnar Klavan en Erik Falkenburg op te stellen. Verbeek moest ook al snel ingrijpen omdat Roy Beerens in de 23ste minuut met een blessure van het veld ging. Charlison Benschop was zijn vervanger.

Waar de Noord-Hollanders in de Eredivisie praktisch wekelijks indruk maken met sterk en dominant combinatievoetbal in een hoog tempo kwam daar bij Malmö FF weinig van terecht. De matige Zweedse ploeg had de overhand tegen de futloos opererende Alkmaarders. Simpele zaken als een teamgenoot vinden was lang een onmogelijke opgave.

De keuzes in het veld die spelers van AZ maakten, waren vaak dramatisch en resulteerden in een vervolg van het uit-syndroom. Tot het duel met de Zweden kon de Alkmaarse ploeg al dertien Europese wedstrijden op vreemde grond niet winnen. AZ had het geluk dat het vizier van de Malmö-spelers niet bepaald op scherp stond en dat doelman Esteban als enige zijn reguliere niveau haalde.

Pas in de tweede helft kreeg AZ enkele kansen. Jozy Altidore kon scoren en de grootste was voor Adam Maher. De jonge middenvelder schoot echter slap op het lichaam van Malmö-goalie Johan Dahlin. Het was in de fase dat de ploeg van Verbeek de wedstrijd eindelijk onder controle had. Het had niet zozeer te maken met het gegeven dat het team plots de geest kreeg maar vooral omdat Malmö er steeds meer doorheen kwam te zitten.

Ondanks het uitoefenen van de nodige druk slaagde AZ er niet in om te scoren en zodoende het duel winnend af te sluiten. Het betekent dat de laatste wedstrijd thuis tegen Metalist Kharkiv gaat bepalen of AZ overwintert in Europa. De Oekraïners wonnen met 4-1 van Austria Wien en zijn groepswinnaar. AZ heeft twee punten meer dan de Oostenrijkers en een beter doelsaldo. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's