Ongeslagen reeks van 52 jaar op het spel tegen Turkije

Reacties

Het is een opvallende statistiek: Nederland kan vanavond tegen Turkije voor de vijftigste keer op rij ongeslagen blijven in een EK-kwalificatiewedstrijd op eigen bodem. Het is op het eerste oog een prestatie van wereldformaat, maar ondanks die sterke serie miste Oranje sinds de enige thuisnederlaag ooit tegen Luxemburg (1-2 op 30 oktober 1963) wel vier Europese eindronden.

Ongeslagen reeks van 52 jaar op het spel tegen Turkije

Want terwijl het Nederlands elftal vervolgens acht keer gelijkspeelde en 41 keer won in eigen huis, volgden er tegelijkertijd liefst negentien nederlagen in uitwedstrijden. De 8-0 zege in Luxemburg van 17 november 1971 was zelfs de eerste ooit in een EK-kwalificatieduel op vreemde bodem. Het had tot gevolg dat de EK's van 1964, 1968 en 1972 stuk voor stuk aan Oranjes neus voorbijgingen, net als het EK 1984, toen verlies bij Spanje (1-0) fataal bleek.

Het zijn dan ook vooral de prestaties in uitwedstrijden die in het verleden bepaalden of het Nederlands elftal al dan niet op een EK aanwezig was. Laten de mannen van Guus Hiddink er daar vorig jaar al twee van hebben verloren, tegen Tsjechië (2-1) en IJsland (2-0). Een nieuw succes in eigen huis tegen Turkije (dat twee punten minder heeft) is daarom meer dan welkom, het zou de derde plaats in Groep A flink verstevigen.

Gylfi Sigurdsson zet IJsland op 13 oktober op een 2-0 voorsprong tegen Nederland. Het zou de negentiende uitnederlaag in EK-kwalificatieverband betekenen.
Gylfi Sigurdsson zet IJsland op 13 oktober op een 2-0 voorsprong tegen Nederland. Het zou de negentiende uitnederlaag in EK-kwalificatieverband betekenen.

De eerste thuisnederlaag in EK-kwalificatieverband sinds 52 jaar zou in dit geval de toch al benarde positie van Oranje verder verslechteren. Wedstrijden binnen de eigen landsgrenzen vormen immers al ruim veertig jaar de basis voor de bijna voortdurende aanwezigheid van Nederland op Europese eindrondes. Juist nu het toernooi naar 24 landen is uitgebreid staat de achtste deelname op rij op het spel in De Arena.

In de laatste wedstrijd van vorig jaar tegen Letland hield Oranje zichzelf met een 6-0 overwinning nog in leven. Daley Blind en Stefan de Vrij krijgen vanavond voor hun optreden in dat alles-of-niets-duel een onderscheiding. De verdedigers van Manchester United en Lazio ontvangen na het thuisduel met de Turken een Zilveren Schaal, omdat ze 2014 afsloten met de 25ste wedstrijd van hun interlandcarrière.

Bomwedstrijd
Als we de bomwedstrijd tegen Cyprus in aanloop naar het EK van 1988 mee zouden rekenen werd het jubileum al in de wedstrijd tegen Letland (6-0) bereikt. De UEFA verklaarde de 8-0 overwinning op de Cyprioten echter ongeldig, omdat er al vroeg in de wedstrijd een in een tennisbal verstopte bom op het veld was gegooid. De reprise in De Meer eindigde anderhalve maand later in een 4-0 zege, die wél meetelt.

Balans Nederlands elftal in EK-kwalificatiewedstrijden
Locatie Winst Gelijk Verlies
Thuis 42 8 1
Uit 26 6 19
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.