Ongeslagen Kaapverdië naar huis, Bokila held van Congo

Het toernooi om de Afrika Cup is voor Kaapverdië na de groepsfase voorbij. De ploeg van bondscoach Rui Águas speelde opnieuw gelijk en werd gepasseerd door Congo DR, waar Jeremy Bokila uitgroeide tot held van de natie.

Kaapverdië - Zambia 0-0
Garry Mendes Rodrigues (Elche, ex-ADO Den Haag en FC Dordrecht) en Toni Varela (Excelsior) hadden in tegenstelling tot de eerdere groepsduels met Tunesië (1-1) en DR Congo (0-0) een basisplaats, maar opnieuw slaagde Kaapverdië er niet in om te winnen. Maar misschien ontsnapten de Blauwe Haaien wel aan een nederlaag, want Evans Kangwa en Rainford Kalaba kregen enorme kansen op de openingstreffer namens Zambia.

Rodrigues en Varela lieten zich voor rust zien namens Kaapverdië. In de tweede helft was Djaniny dicht bij een doelpunt namens Kaapverdië, maar de invaller stuitte op doelman Kennedy Mweene. De eveneens ingevallen Odair Fortes was ook gevaarlijk, maar het bleef 0-0 in Ebebiyín.

Congo DR - Tunesië 1-1
Congo DR stond voorafgaand aan de laatste speelronde in Groep B van het toernooi om de Afrika Cup op gelijke hoogte met Kaapverdië, maar speelde de laatste wedstrijd tegen koploper Tunesië. De Noord-Afrikanen kwamen na een half uur op voorsprong via Ahmed Akaichi, maar Jeremy Bokila bezorgde Congo DR een plek in de kwartfinale.

De invaller, die in Nederland speelde voor AGOVV Apeldoorn en Sparta Rotterdam, maakte op aangeven van Dieumerci Mbokani gelijk. Door de 1-1 eindigen Tunesië en Congo DR op de respectievelijk eerste en tweede plaats. Het ongeslagen Kaapverdië is daardoor uitgeschakeld.