Ongelukkige actie Krul leidt zege worstelend Man Utd in

Tim Krul heeft met een ongelukkige actie een zege van Manchester United op bezoek bij Newcastle United ingeleid. De doelman schoof de bal in de 89ste minuut in de voeten van Ashley Young, die eenvoudig de 0-1 liet aantekenen en manager Louis van Gaal zo aan een zeer kostbare zege hielp.

Met Daley Blind in de basis op het middenveld en spits Radamel Falcao (naar later zou blijken negentig minuten) op de bank begon United aan het uitduel op St. James Park. Bij de thuisploeg stonden Daryl Janmaat en Krul aan de aftrap, terwijl Vurnon Anita op de bank begon en de geblesseerde Siem de Jong in de selectie ontbrak.

In de eerste helft mocht United, dat alleen via Wayne Rooney voor rust een écht grote kans kreeg, opgelucht ademhalen dat een lompe overtreding van Chris Smalling op Emmanuel Rivière geen strafschop opleverde. Diezelfde Rivière kreeg op slag van rust de kans op het openingsdoelpunt, maar omdat de Fransman niet lekker uitkwam met zijn passen kon doelman David De Gea redding brengen. Die kans werd ingeleid door balverlies van de wederom zéér pover acterende Ángel dí María, de recordaankop die door Van Gaal na 59 minuten uit zijn lijden werd verlost.

Ashley Young schreeuwt het uit na zijn winnende goal, die ingeleid werd door de fout van Tim Krul. Op de achtergrond baalt Daryl Janmaat.

Voor rust viel behalve Dí María nog een speler van Manchester United op. Bij een opstootje met Papiss Cissé leek Jonny Evans te spugen naar zijn tegenstander. Het opstootje dat vervolgens ontstond, Cissé maakte een licht natrappende beweging, leverde geen kaarten op.

Krul
Vlak voor een afgekeurde goal van Rooney toonde Krul zich in de tweede helft eerst nog van zijn goede kant. De Oranje-international redde in twee instanties bij twee enorme kansen van Fellaini en Ashley Young direct na elkaar. Zijn weerzien met voormalig bondscoach Louis van Gaal eindigde echter in mineur. Mehdi Abeid speelde de bal onder druk van Rooney veel te hard terug, waarop Krul bij de verwerking daarvan de bal in de voeten van Young schoof. Voor hem was het vervolgens een koud kunstje Van Gaal de zege te bezorgen, al had uitblinker De Gea daar in de slotminuut nog wel een knappe redding voor nodig. De Spanjaard bleek, zoals zo vaak dit seizoen, wederom cruciaal voor United en Van Gaal.

Door de ontsnapping blijft United in de race om een plek bij de topdrie. Newcastle is ondanks de nederlaag nog steeds middenmoter. Bij de thuisploeg was de rentree van Jonás Gutiérrez overigens het grote hoogtepunt van de wedstrijd. De 31-jarige Argentijn overwon teelbalkanker en maakte vanavond zijn rentree op de Engelse velden. Lees hier meer over de terugkeer van de middenvelder.

Overigens liet analyticus en Match of the Day-presentator Gary Lineker al tijdens de wedstrijd blijken de actie van Smalling genoeg te vinden voor een strafschop.