Ongekend spannend slot in Groep E, Kroatië na comeback naar EK

Wales, Hongarije en Slowakije maken dinsdag als het laatste groepsduel wordt afgewerkt nog kans op directe plaatsing voor het EK.

Kroatië
Kroatië
3 - 1
Slowakije
Slowakije

Een onherkenbaar Kroatië liet zich in de eerste helft overrompelen door Slowakije, waar voormalig FC Groningen-speler Albert Rusnák in de basis stond. Het resulteerde na een half uur in de verdiende voorsprong voor Slowakije, toen Robert Bozenik het eindstation vormde van een knap opgezette aanval en de 0-1 op zijn naam zette.

Na de onverwachte achterstand leken de alarmbellen ineens af te gaan bij de Kroaten. Bij een overwinning zou Kroatië zich kronen tot groepswinnaar, maar bij een nederlaag zat de concurrentie ineens in pole-position voor directe kwalificatie voor het EK.

Dat besef leek ook in de tweede helft aanwezig, want na rust stelde de verliezend WK-finalist van 2018 orde op zaken. Via treffers van Nikola Vlasic en Bruno Petkovic kwam Kroatië op een 2-1 voorsprong en toen Robert Mak zijn tweede gele kaart pakte en kon inrukken was het Slowaaks verzet definitief gebroken. Ivan Perisic bepaalde een paar minuten na de rode kaart de eindstand op 3-1.

Azerbeidzjan
0 - 2
Wales
Wales

Vooraf was het onzeker of Gareth Bale en Aaron Ramsey mee zouden kunnen spelen. Het tweetal was niet geheel okselfris voorafgaand aan het belangrijke kwalificatieduel. Uiteindelijk begon Juventus-middenvelder Ramsey op de bank, terwijl aanvoerder Bale wel in de basiself stond. Opvallend, want de aanvaller van Real Madrid is bij zijn club al weken niet inzetbaar, maar reisde desondanks toch af naar de nationale ploeg, hetgeen hem op veel kritiek kwam te staan.

Tegenstander Azerbeidzjan speelde alleen nog voor de eer en leek de wedstrijd ook zo aan te vliegen. Het resulteerde in een open duel, waarin Wales via een hoekschop op voorsprong kwam. Het was spits Kieffer Moore die in zijn derde interland namens de Welshmen raak kopte en zo tekende voor de 0-1.

Nog voor rust werd de voorsprong verdubbeld door Harry Wilson, die alert was op de rebound na uitstekend voorbereidend werk van Manchester United-aanvaller Daniel James. Na een uur spelen zat de taak van sterspeler Bale erop en was het de beurt aan Ramsey, die de aanvoerdersband overnam en nog een half uur mocht meedoen. Aan de score veranderde hij niets meer en dus won Wales met 0-2.

Dankzij de overwinning kroont Kroatië zich tot winnaar van Groep E, maar blijft het daarachter ongekend spannend. In principe gaan Wales en Hongarije aanstaande dinsdag uitmaken wie zich als tweede in de groep gaat kwalificeren voor het EK. Maar als dat duel in een gelijkspel eindigt en Slowakije wint van Azerbeidzjan wordt dat land tweede.