'Onduidelijkheid gaat bij AZ ten koste van spel van de spits'

Reacties

Pierre van Hooijdonk is van mening dat AZ-trainer John van den Brom snel een keuze moet maken voor een vaste spits. De Alkmaarders speelden dit seizoen afwisselend met Fred Friday, Robert Mühren en Wout Weghorst in de punt van de aanval.

'Onduidelijkheid gaat bij AZ ten koste van spel van de spits'

'Als voormalig spits heb ik Van den Brom laatst nog uitgelegd dat spitsen even tijd nodig hebben om in een bepaald ritme te komen', vertelt Van Hooijdonk in Voetbal International. In het Eredivisie-duel met FC Groningen (2-0 verlies) stuurde Van den Brom Friday als enige spits het veld in. Tegen Maccabi Tel Aviv (1-2) speelde Friday samen met Mühren, terwijl tegen Vitesse (2-2) juist Weghorst de aanvalsleider was. Dat is volgens Van Hooijdonk geen slimme aanpak.

'Ze moeten het gevoel hebben dat het niet uitmaakt als ze een paar duels niet scoren. Als je veel wisselt, gaan aanvallers zich alleen maar focussen op goals maken, omdat ze weten dat ze dan blijven staan. Dat gaat ten koste van de rest van hun spel dat net zo belangrijk is voor de rest van de ploeg', aldus de voormalig international.

'Als je geen keuze wil maken, kun je ook met Friday én Weghorst spelen, zij beslissen wedstrijden voor je', vindt Van Hooijdonk. 'Maar dat moet je weer andere keuzes maken.' AZ is ondertussen al zes duels in alle competities zonder overwinning. De laatste zege van de Alkmaarders dateert van 21 september, toen was de ploeg in het KNVB-bekertoernooi met 1-4 te sterk voor Lienden.

Woensdagavond (20.00 uur) wacht in datzelfde toernooi een duel met FC Emmen. Van den Brom heeft al aangegeven dat hij in die wedstrijd voor Weghorst kiest.

Lees in de nieuwe Voetbal International en op VI Premium wat de andere kenners vinden van de situatie rond de spitspositie van AZ.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.